„Всяка една дума, която съм казал в записа, пуснат от Василев, мога да я кажа и съм я казвал публично. А аз казах на това заседание, че ако вкараме България в Шенген и еврозоната, реформираме съдебната система, съм готов да платя всяка цена и няма твърде висока цена за такъв успех.“. Това коментира пред bTV Явор Божанков, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Той заяви относно петчасовия запис, че няма нищо „скандално в това да въведеш европейска практика за отнемане на имунитета и няма нищо скандално в това, че едни хора разговарят по Zoom онлайн и нищо конспиративно в цялата работа.“

Тук не говорим за държавния бюджет, за Плана за възстановяване, говорим за геостратегическата роля на България в тази ситуация. Няма нищо скандално. От всички 50 души, които се изказаха, се казва едно – има риск тази партия да спре да съществува. Никой не казва: „Хора, ще спечелим от такова правителство“, смята Божанков.

Според Божанков важността на реформирана съдебна реформа вчера е станала факт с „първата голяма стъпка“.

„Когато Мария Габриел поиска оставката на Гешев, това отключи процеси, които не е имало от 30 години“, смята депутатът.

Според него с ГЕРБ не става дума за доверие.

„Някой вярва ли, че Борисов гласува за тази съдебна реформа, защото е прегърнал идеята? Не, просто такива са условията, отключи се война на върха на съдебната система. И ако някога тя е носела комфорт на ГЕРБ, сега не. Това е моментът, в който да реформираме съдебната система. С кого – не може с „Възраждане“, не може с ДПС, може с ГЕРБ. Ако го направим – плащаме висока цена, защото го правим с ГЕРБ. Ако не – нямаме съдебна реформа“, обясни още Божанков.

Той коментира и втория мандат.

Единственият начин България да продължи по европейския си път е да направим правителство с втория мандат. Единствената подкрепа, която можем да намерим за този мандат, дали ни харесва, или не, е на ГЕРБ. Тя не може да е на БСП, защото те казват че Русия е приятелска държава, не може да е на „Възраждане“, които искат да ни извадят от Европейския съюз. Не може да е на ДПС, не може да е на списъка „Магнитски“, но ако не вземем това решение, оставаме в България в ръцете на президент, който казва: Русия ще спечели тази война“, каза Божанков.

Божанков коментира и частта от записа, в която се чува, че е имало съгласуване на службите с чужди посолства.

„Всяко изречение за войната, които нашите служби ни казаха, информацията беше невярна. Ако някой има съмнение, че нашите служби имат много тежък проблем, това не е новина. Радостин Василев казва – тук няма служби, няма ченгета. От дясната му страна стои агент на Държавна сигурност - Николай Радулов. Бъдещето на България е заложено на карта. Казва също: Шефът на ДАНС ми звънна, пращам кола да те охранява. Според закона - ДАНС охранява ли хора? Шефът на ДАНС от кого се назначава? От президента. Логическата връзка е повече от ясна. Президентът умишлено бави втория мандат, за да се провали редовно правителство“, добави Божанков.