Цяла нощ българската мисия с преглеждала документацията по предложенията от Съвета на Европа, заяви премиерът Бойко Борисов на живо включване от Брюксел. Той разкри повече за срещата на върха, която продължава да тече днес.

„ Не сме стигнали до реалните цифри, освен рамката. Предложенията са много и всеки един от 27-те колеги ги гледа внимателно. Вчера се обсъждаше преди всичко върховенството на закона. Ние го подкрепихме във всичките му варианти. Имаше обаче съображения от различни страни като за Истанбулска конвенция, забрана на аборти, гей бракове и други. Помолих колегите да не коментираме детайлите, а да приемем единодушно върховенството на закона, а след това да се направи един съвет за тях” ,каза Борисов. Той допълни, че последното предложение да се намалят с 50 млрд. евро за грантовете за сметка на заемите.

Така общият размер на рамката остава 750 млрд. евро, от които 450 млрд.  за грантове и 300 млрд. заеми.

„България е  една най-спестовните държави и с Холандия се подкрепяме. Ние не сме теглили заем досега, но при нужда ще излезем на пазара”, каза Борисов. Той каза, че подкрепя мярката за „внезапна спирачка” при  конфликт за средствата в част от държавите.

Борисов каза, че парите за България за селско стопанство и кохезионна политика са запазват.