Среща на върха ЕС-Западни Балкани ще се проведе на 6 май чрез видеоконферентна връзка. Фокусът ще бъде върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19. 

Очаква се лидерите да приемат декларация, с която да потвърдят подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани и да демонстрират силна европейска солидарност към региона, както и нуждата от общоевропейско единство за справяне с безпрецедентната криза. 

Сътрудничеството и подкрепата на ЕС към региона е в размер на повече от 3,3 млрд. евро и надхвърля всички помощи, предоставени от други партньори за страните от Западните Балкани.

България подкрепя пакета от предприетите до момента мерки, насочени в подкрепа на региона за справяне с непосредствените предизвикателства и последиците от кризата, съобщават от Министерски съвет. Той е проявление на европейската солидарност и свидетелство за ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани. Страната ни вече оказа помощ по двустранна линия на Република Северна Македония и Сърбия с предоставянето на 230 защитни костюма за многократна употреба. Подготвят се и проекти за подкрепа за държавите от региона по линия на българската помощ за развитие на стойност над 200 000 лева. 

България ще продължи да работи в подкрепа на страните от Западните Балкани, включително в контекста на съпредседателството ни с Република Северна Македония на Берлинския процес.