Няма да подкрепя оставката поради няколко причини – първо, защото трябва да защитим вота на хората, които ни са се доверили, второ защото не искам да дам цялата власт в ръцете на президента, който не го заслужава. Това заяви депутата от ГЕРБ Александър Ненков по време на дебатите за вота на недоверие срещу правителството.

„Намираме се в не лека ситуация, има много адреналин, но ние се намираме тук, за да защитим това, че хората са ни гласували доверие. Ние няма да подкрепим вота на недоверие, поради факта, че само след няколко месеца има избори и аз дълбоко уважавам правото на хората да избират сами кой да ги управлява. Ние носим отговорност – два пъти сме подавали оставка, понякога дори това е по-лесния вариант, но ние носим отговорност пред всички граждани, които са ни изпратили тук и трябва да я защитим“, каза Ненков.

Той коментира и действията на президента и заяви, че той е изгорил всички мостове между институциите.

„Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек – президента Радев, наричам гои президент само заради уважението ми към институцията. Този човек е изпълнен с омраза в очите ми има само една дума – реваншизъм. Той успя да изгори всички мостове към институциите и нямаше такава, която той да не нарече с обидни епитети. Той нито един път нямаше смелост да каже позитивите на кабинета.  България преди кризата беше в най-доброто си икономическо положение за последните 30 години, затова говори и изпълняването на всички категории за Шенген.  Благодарение на именно този „лош Борисов“ България успя да овладее емигрантската криза. Същия този „лош Борисов“, който като иде на съвет в Брюксел – всички държавни лидери са му приятели, защото успява да си защити позициите. На него му е мило държавата да върви напред и смятам, че това е правилно“, заяви депутатът.

Той се обърна и към протестиращите.

„Аз дълбоко уважавам тяхното виждане, единственият ми призив към тях е все пак да влагаме разум. Има избори след 6 месеца и евентуална оставка ще доведе това, че няма да имаме работещ кабинет. Предстоят ни и здравни въпроси, на които трябва да дадем отговор. Проявете разум и не се вслушвайте в провокатори“, призова той.

Междувременно от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, икономическият Емил Караниколов и вътрешният министър Младен Маринов да дойдат в парламента на дебатите за вот на недоверие към правителството. 

„Днес в тази зала липсва премиерът Борисов, липсват и тримата нарочени министри за отстраняване. Нашите въпроси са към тях, няма как хората, които олицетворяват проблемите да ги няма в тази зала“, каза соцдепутатът Георги Свиленски и настоя шефката на парламента Цвета Караянчева да ги покани в парламента.

Ето и какво каза лидерът на БСП Корнелия Нинова:

„Тези дни европейските лидери обвързаха европейските пари с върховенството на закона. В момент, когато у нас улиците преливат от протести за липса на такова върховенство. България си плаща вноските в европейския бюджет и фонда за възстановяване от COVID-19. Но европейските пари няма да стигнат до българската икономика и граждани, докато управлява правителството на Борисов“.