Общинският съвет в Пловдив ще вземе решение за облекчаване на бизнесите, които са затворени заради COVID пандемията. По предложение на кмета Здравко Димитров общинарите трябва да отменят някои такси на бизнесите, които не са работили през първите два месеца от годината.

В решението е записано, че всички ползватели на терени общинска собственост за поставяне на маси за открито сервиране, са освободени от такси и задължения за два месеца – януари и февруари. Това е периодът, в който заведенията не можеха да приемат клиенти. Дори обектите да се предоставяли услуга по кетъринг, те отново няма да заплащат такси за двата месеца.  В решението е записано още, че ако някои от обектите са заплатили таксата предварително, то тя ще им се приспадне от следващите вноски, които трябва да внесат.  Отпадането на таксите ще бъде служебно, като не е необходимо управителите им да пускат заявления до Община Пловдив. 

Решението се взима за втори път от Общинския съвет, след като миналата година отново заведенията бяха затворени заради мерките на правителството.

В началото на годината имаше предложение от бизнесмена Любозар Фратев ресторанти и заведения да не заплащат такса „Смет” за периода, в който са били затворени. Тогава Здравко Димитров заяви, че това няма как да се случи.

„Аз нямам печатарска машина долу в избата на Общината и да печатам пари”, каза Зико в началото на месеца.