Отбор от 22-ма души от Община Пловдив тръгва към Окаяма, за да чества 2 юни в побратимя японски град. Начело на голямата делегация е кметът Здравко Димитров, като с него ще  пътуват трима зам.-кметове,  общински съветници, началници на отдели, както и местни бизнесмени.

Пътуването към Япония е по случай 2 юни и Денят на Ботев. През миналата година Община Пловдив изпрати  на побратимения град копие на паметника на революционера от Цар-Симеоновата градина.  Японците пък го откриха официално през октомври 2022 година.

 Делегацията тръгва на 26 май и се  прибира на 5 юни, като в нея влизат освен кмета, неговите заместници – Тодор Чонов, Анести Тимчев, Величко Родопски, също така гл. архитект Димитър Ахрянов, шефът на ПР отдела Христо Чаушев, общинските съветници Владимир Кисьов от ВМРО и Константин  Георгиев от „Кауза Пловдив” и други. Градоначалникът заяви, че всеки сам ще си плаща разходите  за пътуването до Япония, както и нощувките.

Предшественикът на Зико – Иван Тотев също имаше  пътуване  в Япония през  2014 година, макар и с по-скромна делегация.

На практика всеки избран кмет на Пловдив ще сложи печат в международния си паспорт от страната на изгряващото слънце. Договорката с японския град е на всеки четири  години кметовете на двата града си гостуват. За последно японският градоначалник бе под тепетата в края на 2019 година, когато Зико пое кметският стол.

Здравко Димитров посрещна първата си чуждестранна делегация като кмет34 души от побратимения град Окаяма посетиха Пловдив

Иван Тотев: Дано не останем гладни в ЯпонияКметът на град Пловдив на конференция в страната на изгряващото слънце