„Щастлив съм, че встъпвайки в новата си длъжност като Кмет на Пловдив, още в първите дни на мандата ми, имам високата чест и удоволствие да посрещна точно гости от побратимения град Окаяма. Приемам това като добър знак и като символ на нашето дългогодишно приятелство. С тези думи кметът Здравко Димитров се обърна към Масао Омори, кмет на побратимения на Пловдив японски град.

Високопоставена делегация от 34 човека е на официално посещение в Пловдив по покана на кмета на общината. Част от участниците са японски артисти, които на 16 ноември, събота от 18.30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ ще зарадват пловдивската общественост с безплатен концерт - спектакъл „Духът на Окаяма“, който включва изпълнения на традиционни музикални инструменти.

Пловдив и японският град Окаяма вече 47 години поддържат приятелски взаимоотношения. Двата града работят по общи проекти, един от които е ежегодният обмен на ученици от езиковите гимназии и регулярно разменят делегации на високо ниво.
„Пловдив е важен икономически, туристически, културен, образователен и транспортен център в Република България. Той е съхранил в себе си изключително ценни паметници, сред които Римския стадион, Античния театър, Одеона, великолепните цветни мозайки на Раннохристиянската и Епископската базилики, Акведукта, крепостните стени, прекрасните възрожденски къщи в Стария град“, подчерта в изказването си кметът Здравко Димитров.
Кметът на Окаяма Масао Омори приветства с думите: „47 години продължава нашето приятелство. Това се дължи на ентусиазма на нашите предшественици“ и благодари за поканата за участие в откриването на Европейска столица на културата през януари , в която се включиха група артисти.

Председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков благодари за топлото посрещане през 2014г., когато беше част от официалната делегацията от Пловдив в Окаяма.

„Днес, градът ни се развива успешно като водеща дестинация за култура и културен туризъм“, допълни кметът Здравко Димитров и подчерта огромното значение на проекта Европейска столица на културата 2019 за бъдещето на града. „Вратите на нашия град са широко отворени за приятели, за хора, които искат да се потопят в историята на най-стария жив град в Европа; за хора, които искат да посетят събитие от богатия му културен календар; за хора, които искат да се срещнат с един съвременен, модерен и артистичен град.“

„Като Областен управител на област Пловдив – вече два мандата, познавам добре историята на тези приятелски взаимоотношения и се радвам, че имам възможността да работя за тяхното продължение и развитие“, заключи кметът Здравко Димитров.
Артистите отправиха към присъстващите специален музикален поздрав като свириха на традиционни японски инструменти – арфа, флейта и барабани.

В протоколната книга на Община Пловдив кметът на Окаяма Масао Омори написа: "Пловдив е исторически град. Той е прекрасен."
След протоколната размяна на подаръци, участниците в срещата, сред които и секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева и заместник-кметът  Стефан Стоянов, си направиха обща снимка за спомен.