Още 2 милиона лева от бюджета на Пловдив ще бъдат предвидени за превозвачите на градския транспорт от следващата година. Тепърва обаче това предложението да се разгледа, заяви кметът Здравко Димитров.

„Тези 2 млн. лева може да ги вземат, може и да не ги вземат. Нека го гласуваме първо и ще вземат 7 и още 2 млн.

Докладът, който подготви комисията, е готов, допълни Димитров. В него не са били отчетени нарушенията.

„При нас нарушения няма. За превозвачите не мога да говоря дали има нарушения, защото не съм разследващ орган. Каквото е засечено от GPS системата, това е във доклада. Ние броим курсовете и плащаме въз основа на тях. Не са пипани цените на билети и карти, има сериозно покачване на стойността на горива“ , заяви кметът.

Ако парите бъдат гласувани, заедно с ежегодната субсидия от 7 милиона лева, фирмите-превозвачи ще получат общо 9 милиона лева.

На 9-ти декември предстои среща с фирмите, на която ще бъде обсъдено работата в бъдеще, поясни кмета.

„Организация и контрол на транспорта” трябваше да разпишат новите справки на превозвачите за приходи, разходи и загуби. На базата на тях – ще се дадат и новите компенсации към превозвачите.

Припомняме, че превозвачите в Пловдив, които получиха обвинения – Веселин Дошков и Иван Чолаков, са отчитали загуба, като са вписвали в пътните листове по-дълги курсове от реално направените, това обяви шефът на Икономическа полиция комисар Славчо Алексиев. 

Все още от Окръжна прокуратура не са съобщили дали ще искат отстраняването на обвинените служители. Засега други обвинени лица по скандала с градския транспорт няма. Предвид нормативната база у нас евентуални престъпления на висши общински служители, какъвто е и зам.-кметът по транспорт минават през Специализираната прокуратура.

Шефът на Икономическа полиция: Превозвачите са отчитали по-дълги курсове от реалните, ОКТ не са ги контролиралиДошков и Чолаков са обвинени в документни измами, каза Славчо Алексиев

Прокуратурата: Обвинени са двама превозвачи и трима общинари за ощетяване на Община Пловдив с милиони от градския транспортВеселин Дошков и Иван Чолаков са пуснати под гаранция от 20 000 лева, общинските служите по 5000 лева