Амортизирана водопроводна мрежа е причината за голямата авария, която вчера образува дупка и погълна автомобил, коментираха от водното дружество пред репортер на TrafficNews. Инцидентът се случи на ул. „Порт Артур“  в Кючука, а на същия ден  проблемът бе отстранен, като огромната дупка на локацията е запълнена с чакъл и чака асфалтиране.

Припомняме, че  живеещи в района сигнализираха за пропадналата  и  заседнала кола в големия кратер, който се образува след пропукване на асфалта. Тя не е била видима заради огромните количества вода, които цяла сутрин са се изливали.

Каква е причината за аварията обаче и защо възникват такъв вид инциденти?

На този въпрос отговор даде  Йордан Чемишев – Говорител на ВиК Пловдив, който заяви, че проблемите се дължат на старата и амортизирана водопроводна мрежа.

"Тя приблизително е на  60,70 години. В целия град има такива проблеми и ежедневно екипите ни отстраняват около 10 такива аварии. Апелираме към самите граждани да подават редовно сигнали към нашия телефон за аварии, за да може да реагираме бързо. За да се поднови това е необходима национална политика за подмяна на водопроводната мрежа в цялата страна. Това не може да се прави на парче, ние с наши сили и с общината опитваме определени участъци да подменяме, но едно водоснабдително дружество няма силите да смени километри. Това по никакъв начин не ощетява данъкоплатците," коментира Чемишев.

Към момента  собственикът на автомобила не е потърсил обезщетение от дружеството, защото нямаме данни за щети по автомобила.

На днешния ден улицата изглежда така както е редно да е- без вода, но все пак живеещите са ядосани, заради случващото се.  Румяна Богоева, която живее на локацията първа е сигнализирала в социалните мрежи за ужасния проблем, за да даде гласност.

„Проблемите не са от вчера. По нашите улици тук има доста кръпки и проблеми с обратните води, мазетата  се запушват.  Не познавам човека , на който е автомобила, но предполагам живее на близо. Имало е и друг път проблем . Имаше теч до моята кооперация и пак  викахме имахме дружеството”, коментира пред репортер на TrafficNews жената.

Преди две години Богоева е писала до Общината и до ВиК с предложение за сменяне на стария водопровод.  От Общината обаче са заявили, че са се обърнали към ВиК, за да предприемат необходимите действия, а от водното дружество не са дали отговор.

TrafficNews разполага с още кадри от голямата авария вчера:

 

Вода залива улица в Кючука, кола пропадна в дупка на асфалтаЖивеещи в района очакват аварийните екипи на ВиК