Безводието или слабото налягане на водата по височките етажи в Пловдив е ежедневие. В редакцията на TrafficNews многократно са получавани сигнали от пловдивчани с имоти, ситуирани над 4 етаж, които алармират за липсата на нормално водоподаване. В старите блокове често водата направо спира, а ако я има, тя е недостатъчна за нормални битови нужди. 

Поради тази причина омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов е изпратил препоръка до „ВиК“ - Пловдив, в която настоява Водното дружество да постави за своя сметка хидрофорни уредби, за да могат гражданите да получават вода със стандартно налягане.

Пловдивчани: Системно нямаме налягане на водата, пълним кофи, за да се къпемОт ВиК разглеждат две възможности, за решение на проблема им

Засегнатите домакинства са хиляди и подават многобройни жалби, както към медиите, така и към институции. Оказа се, че проблемът с недостиг на вода не е локален, а се отнася за целия град, за всички административни райони. При аварии на магистрални водопроводи и помпени станции, ситуацията става още по-зле. 

"Ако нормално водата тече в много намален дебит, то при евентуална повреда, при блокове от 70-те години в центъра на Пловдив, по високите етажи водата спира", посочва живуща на "Петко Д. Петков" пред TrafficNews

Неотдавна наш репортер се обърна към Водното дружество с въпроси за причините за намалено водоподаване. Един от факторите, които влияят на налягането, се оказва засиленото строителство в района, заявиха от ВиК.

„В пиковите часове се получава този неприятен проблем, точно на определени места. Водоснабдяването на града е в същите параметри, в които е било изградено преди време. Пловдив се разраства все повече и повече, ако сега говорим за една улица, след време ще говорим за цели участъци, в които недостиг на вода и недостиг на налягане“, заяви пред наш репортер инж. Антон Гълъбов.

Друг основен проблем е, че съществуващата водопроводна мрежа е остаряла и с изчерпан дебит. Освен това според анализи личното потребление на вода за битови нужди силно се е повишило през последните 10 години, а няма осигурени нови водоизточници.  

Липсата на достатъчно високо стандартно налягане води до повреди в пералните на гражданите, невъзможност за пускане на вода до смесителната батерия към душове и смесители. 

Наводнени апартаменти и повредени уреди заради ремонт на ВиК ПловдивВиК остави 165 апартамента без вода

"Ние разбираме, че проблемът е генерален и ще са нужни не по-малко от 10 години за поне частичното му решаване, а така също по наша не съвсем точна оценка ще са необходими не по-малко от 150 милиона лв. по сегашни цени. Считаме, че такава сума Община Пловдив без намесата на държавата и усвояване на средства по европейски програми, каквато в момента е действащата „Изграждане на ВиК инфраструктура по Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2014-2020,  не може да си позволи", пише Стаматов и затова призовава ВиК да решат поне временно проблема с хидрофори

Той е поискал от Водното дружество цялостно становище и анализ на поставения проблем, както и отговор на въпроса  кога се предвиждат първите по-генерални промени и действия, както и какви са плановете в един по-далечен хоризонт, например от около 10 години.

Воден режим по високите етажи на старите блокове в Тракия изнервя пловдивчаниВсеки ден гадаем дали ще имаме вода или не, разказа местен жител