Жители на „Централен“ системно страдат от ниско налягане на водоподаване по високите етажи. Пловдивчанин, чието жилище се намират на улица „Капитан Райчо“ 89, коментира пред TrafficNews, че проблемът им е започнал отдавна, но в последните седмици се задълбочил.

Така не само живеещите на етажи над 7-я, но и тези от 5-ти нямат нормално налягане.

„Вода тече, но струята е изключително слаба. Няма как да се изкъпем, трябва да си пълним кофи, за да имаме нормална хигиена“, заяви пред наш репортер Росен.

По обща инициатива живеещите в блока са изпратили жалба до ВиК с молба да бъде направена проверка. Тя е изпратена на 7 януари, но до този момент, те не са отчели промяна във водоподаването. TrafficNews потърси за коментар ВиК, откъдето ни бе обяснено, че инспекция по сигнала вече е извършена.

Един от факторите, които влияят на налягането, се оказва засиленото строителство в района, заявяват от ВиК.

„В пиковите часове се получава този неприятен проблем, точно на определени места. Водоснабдяването на града е в същите параметри, в които е било изградено преди време. Пловдив се разраства все повече и повече, ако сега говорим за една улица, след време ще говорим за цели участъци, в които недостиг на вода и недостиг на налягане“, заяви пред наш репортер инж. Антон Гълъбов.

В момента за жилищния блок на „Капитан Райчо“ се проучват две възможности. Едната е да бъде направена нова връзка в уличната мрежа, но, по думите на специалиста, това е много трудно за осъществяване. Другата алтернатива е да бъде изградена хидрофорна инсталация в сградата. Процес на проучване е кой от двата варианта е по-разумен, заяви инж. Гълъбов пред TrafficNews.

Проблемът с ниското налягане обаче не засяга само тях. По подобен начин са засегнати в други жилищни блокове в района, където по високите етажи нормално течащ душ или кранче на мивката е мираж пред по-голяма част от деня. Живееща на адрес „Петко Д. Петков“ споделят пред TrafficNews, са прибягвали до инсталирането на хидрофорни помни в апартаментите си, но ефектът е почти никакъв.

По посока реконструкция на основни водопроводни мрежи в града е стартирала европейска програма, а изпълнителите по нея вече са одобрени, посочиха от ВиК.

Очаква се в следващите два месеца да започна изграждането на нови довеждащи водопроводи от помпените станции. Но успоредно с това трябва да се търсят варианти за смяна на по-голямата част от мрежата на Пловдив, но за това се изискват колосални суми. За да се реализира подобно нещо, трябва да бъде финансирана от национална програма“, коментира още инж. Гълъбов.