Жители на Белащица се събраха втора поредна сутрин, за да изразят недоволството си срещу кариерата край селото и да спрат камионите, които превозват инертни материали.

 „На ден минават стотици камиони през селото. Това е замърсяване и прах, шум, вреда за здравето на хората. Никой от селото не е съгласен тези камиони да минават. Освен това не е ясно на какво основание изобщо те извозват този инертен материал“, коментира един от протестиращите пред БТВ.

Камионите се проверяват от полицията. От фирмата концесионер заявиха, че действително извозват само инертни материали, тъй като ремонтите по пътищата в областта са започнали.

Припомняме, че идеята за този протест се роди още преди Великденските празници, когато концесионерът изпрати писмо до местното кметство и инициативния комитет „СТОП на кариерата в Белащица“, в което ги предупреждава, че от 27 април ще бъде възстановена дейността по извозване на вече придобит материал.

Още тогава от „Европейски пътища“ заявиха, че няма законовообосновани пречки те да не извършват това, както и че всяко противопоставяне ще бъде нарушаване на конституционните им права. Собственикът на дружеството посочи още, че ако жителите на Белащица не са съгласни, разполагат с тридневен срок, в който да ги уведомят за това. В противен случай фирмата ще възстанови дейността си.

Не става ясно имало ли е връзка между ИК и „Европейски пътища“, в която местните да посочат несъгласието си, което така или иначе е ясно заявено от години.

Министерствата мълчат за кариерите над Белащица, жители излизат на поредния протестМестните не са съгласни фирмата концесионер да продължава с извозването на скална маса от обектите си