Шоковото поскъпване на тока се оказа изпитание за общините в Пловдивска област и голяма част от тях вече обмислят мерки, за да пестят от улично осветление.

Както TrafficNews съобщи, от вчера в Община Раковски бе въведен режим. Лампите във всички населени места се включват от 18:00 часа до 00:00 часа, след което осветлението не работи. 

"Цената на електроенергията на свободния пазар поскъпна около 6 пъти. За жалост това се отразява с огромна сила във всяка българска община. За разлика от бизнес потребителите, общините ползват електроенергията не за дейности с цел печалба, а за задоволяване на обществени потребности като улично осветление. Въпреки многото ни апели да бъдем върнати на регулирания пазар, където ни е мястото, за сега това не се случва", посочи кметът Павел Гуджеров. 
 
За декември 2021 г. Общината е платила за електроенергия с 45 000 лв. повече от предходната година, а за ноември - около 60 000 лв. За периода октомври-ноември Община Раковски е получила компенсация в размер на 16 350 лв., което на база увеличението е крайно недостатъчно.
 
Кметът се надява мярката да е краткосрочна, а кризата с цената на електроенергията да бъде овладяна бързо. 

В Община Родопи също са принудени да пестят, след като за декември 2021 г. са получили сметка от 80 хил. лева – над два пъти по-висока от тази за предходния месец. Очакванията им са за януари увеличението да е тройно.

Там обаче са предприели друга стратегия. Вместо да спират изцяло осветлението за определени часове, изключват през лампа.

„Ще се въведе от понеделник поетапно във всички населени места, първото е Цалапица”, обясниха пред наш репортер от Община Родопи. Всички улични лампи в общината са с фотоклетки, което налага спирането да се извършва ръчно. Надеждите на местната администрация са  по този начин да успеят да намалят сметките наполовина.

В следващите дни проблемът ще бъде дискутиран и в Община Куклен. „Засега не се предвижда режим на тока. Ако има някаква промяна, ще уведомим населението”, заявиха от Общината.

В Община Марица също на този етап успяват да се справят със сметките. „В седем населени места сме реализирали подмяна на уличното осветление, което доведе до около 40% икономия на тока”, обясни кметът на общината Димитър Иванов. Той смята, че засега няма да се наложи режим.