Курсовете по пет автобусни линии от  транспортната схема на двете родопски села Марково и Първенец  ще бъдат възстановени от понеделник. За това се договориха след среща кметът на общината Павел Михайлов и фирмата-превозвач „Хеброс Бус”. Срещата беше инициирана по настояване на кметовете  на Марково Десислава Терзиева и на село Първенец Ренета Плевнелиева.

През март тази година във връзка с въведените противоепидемични мерки в страната и с цел намаляване на вредните икономически ефекти от кризата част от автобусните курсове бяха редуцирани.

С  началото на новата учебна година и присъственото обучение на децата се налага голяма част от учениците в  тези две населени места да пътуват до областния град.  В докладна записка кметовете  на двете села настояват превозвача да възстанови изпълнението на всички маршрутни разписания, възложени със сключения договор за извършване на обществения превоз. В Марково дори има организирана подписка, която е подкрепена от над 500 души.

С цел удобство на пътуващите по линията Марково-Пловдив вече ще се  изпълнява  курс в 07,00 часа. Последният автобус, който ще тръгва от родопското село в посока областния град ще бъде в 21:30 часа. Поради необходимостта от ежедневни работни пътувания  на жителите на малкото  населено място до Пловдив след 18 часа за прибиране обратно към Марково хората ще имат варианти на всеки кръгъл час  до 21 часа.

Разширяват с два автобуса транспортната схема и по пътя Храбрино – Първенец - Пловдив и обратно.  В разписанието от понеделник вече ще има рейс, който тръгва  в 7, 40 часа в посока областния град. Прибирането на жителите на двете населени места също ще бъде улеснено с автобуса, който ще тръгва в 20:00  часа от Пловдив. 

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов  вече е изпрати искане към кмета на Пловдив Здравко Димитров за разширение на Областната транспортна схема, съгласно споразумение още от 2007 година.