Военни самолети събудиха Пловдив тази нощ. Военната техника премина няколко пъти в небето над града около 3:30 часа през нощта.

Хиляди жители на Пловдив бяха събудени от силните гърмежи на ниско прелитащите самолети.

„Кой разреши на тези самолети да летят цяла нощ я градска среда под разрешената височина в жилищен район? Беше кошмарно и стресиращо”, пише пловдивчанка до медията ни. Тя и семейството й дълго време не са можели да заспят отново след кръженето на техниката.

Будуващ пловдивчанин пък разказа, че втора нощ самолети кръжат над Пловдив.

„Втора вечер поред се случва военни самолети и хеликоптери да прелитат ниско над град Пловдив. Виждаха се лесно с просто око, което ме кара да мисля, че височината не беше повече от 2000м. Първо това се случи в нощта на 10.05.2021, а тази вечер - 11.05.2021 ситуацията беше същата. И в двете нощи между 03:00 и 04:00. Самолетите преминават или кръжат като полета е от северозапад към североизток.  Може да си представите какъв шум и стрес причинява едно такова ниско прелитане на огромен военен самолет”, разказа Иван Иванов.

И към този момент самолети и хеликоптери прелитат над Пловдив и областта.

Оказва се, че това е свързано с планирано учение. Военни от САЩ и Италия ще проведат въздушно-десантното учение в Чешнигирово. То ще се проведе на 10-и срещу 11-и май, съобщиха от Министерството на отбраната.

Десантът е в рамките на учението „SWIFT RESPONSE“, в което до 14-и май участват 2200 военни на САЩ и Италия и до 100 военни от българска страна.

По време на изпълнение на задачите ще участват над 30 самолета и хеликоптера.

От база „Безмер“ ще има авиационна и наземна поддръжка. Ръководството на полетите ще се осъществява от летище Пловдив.

Тактически въздушни десанти за последващо овладяване ще има и на полигон „Ново село“.