Вода бликна от пресъхналите доскоро градски чешми в парк „Кронщад“ в район „Южен“ и в градинката пред областната администрация на площад „Никола Мушанов“.

„Направихме пълна реконструкция на отводнителните системи. С ресурса, с който разполагаме, не сме спрели да обслужваме всички обществени чешми, фонтани и поливни системи в Пловдив. Нашият ВиК инженер с екип от трима работници всекидневно реагира на десетки сигнали“, коментира директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

В Пловдив има над 60 обществени чешми. Най-видимо е, когато някоя от тях не работи. Обикновено причината е поредна вандалска проява – някой откраднал кранче, друг счупил чучур или направо изтръгнал цяла чешма.

„Само това лято сме направили над 100 ремонта на чешми. Случвало се е само 10-ина минути след поставяне на поредното ново кранче или бутон за пускане на водата те отново да бъдат счупени или откраднати“, казва Козарев.

По думите му подобна е ситуацията и с фонтаните. Като пример посочва, че много скоро след пускането на шадравана в обновеното зелено пространство от югозападната страна на кръстовището между булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Източен“ няколкократно вече се чупят дюзите, а филтрите и помпата са запушват от отпадъци. Най-много усилия обаче се полагат за ремонт на водните помни и поливните системи. От добрата им поддръжка зависи зеленината в града.

Понякога се получават и неточни сигнали. Последният е от вчера – за неработеща чешма срещу сладоледената къща на Главната. При проверката се установи, че проблем всъщност няма. Водата там се пуска с бутони, но хората трябва да боравят внимателно с тях. Един от бутоните на същия вид чешма до „Тримонциум“ вече липсва, а подобни консумативи се намират трудно на българския пазар.    

„В момента подготвяме цялостен анализ за състоянието на чешмите,  фонтаните и поливните системи в Пловдив. Въз основа на него ще внесем доклад в общината за необходимите средства, които да гарантират перфектната работа през следващия сезон“, посочва Козарев.

Кметовете на райони имат задълженията да осигуряват спазването на обществения ред. Това ясно е уредено в чл. 46, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА.

„В доклад до администрацията на кмета ще дадем и конкретни решения как да се достигне максимално ниво на опазване на общинската собственост“, допълва Козарев.

Тъй като общинското предприятие няма право да следи за нарушители и да им налага санкции, директорът на „Градини и паркове“ разчита районните кметове да положат повече усилия за опазване на общинската собственост.