Двама служители на ОП „Паркиране и репатриране” са били освободени от длъжност заради нередности и съмнения за злоупотреби със служебно положение. Това обяви директорът на общинското предприятие Иван Ганчев пред TrafficNews.  Той заяви, че е получил сигнали от граждани, които са се оплакали, че служителите избирателно слагат скоби на поверените им участъци в обхвата на Синя зона.

„Започнах проверка на служителите, които отговарят за слагането на скоби  на автомобили, неплатили таксата си в Синя зона.  При проверките се появиха съмнения, че една от патрулните двойки не слага скоби на определени автомобили. По време на тяхно дежурство отидох на място и установих, че на дадената улица  невсички коли, които  не са платили престоя си, са заскобени. Накарах екипа да сложи скоба на определения автомобил, но той отказа. Наложи се да викана друг екип, който да изпълни наредбите на Община Пловдив”, обясни Иван Ганчев. 

След отказа на служителите да изпълняват задълженията си,  директорът на „Паркиране и репатриране” е поискал писмени обяснения от тях. В докладите си те директно са заявили, че сами са платили глобата от 40 лева, а след това са премахнали скобата на чуждия автомобил.

„ В обясненията нямаше мотив защо са сторили това, но потвърдиха, че сами са платили и премахнали скобата. Това недвусмислено показва, че поне със собственика на дадения автомобил имат нерегламентирани отношения, които не бих могъл да кажа какви са.  На всички служители е обяснено, че ще бъдем безкомпромисни, ако не си спазват техните задължения, както и общинските наредби”, заяви Ганчев.

От години е публична тайна, че както контрольори, които продават талони за Синя зона, така и скобари, пазят определени автомобили, вероятно срещу заплащане. Така шофьори, които вместо да си платят целия престой за паркиране в Синя зона, те дават на ръка далеч по-малка сума, с която си гарантират, че няма да бъдат заскобени.

Поставянето на паркоматите има именно такава цел - да се ограничи човешкия фактор, но явно това трябва да се случи и със служителите, натоварени с контролни функции.  От началото на годината на Общинското предприятие е представен автомобил с камери и връзка със системата на Синя зона.  С един обход на улиците с платено паркиране, те могат да засекат нарушителите, а скобарите да имат единствено изпълнителна функция.