Съдебна сага на няколко инстанции се върти заради европейски пари отпуснати за най-иновативния център по растителни системи и биотехнологии  в район „Тракия”. Първата копка на  PlantaSYST върху близо 24 дка бе в средата на 2020 година, като общата стойност на проекта е 15 млн. евро. Средствата за строителството на центъра са от правителството, а по европейската програма „Хоризонт 2020” ще са останалите 15 млн. евро, които са за издръжката на центъра и развойната дейност, която ще се осъществява в него.

По един от договорите обаче е наложена финансова корекция от близо 1 млн. лева от Оперативна програма „Наука и образование за интелегентен растеж“. Той е 100% финансова корекция по договора за проектиране, който е сключил Сдружение „Център по растителна системна биология и биотехнология“ и фирмата „Арконт” ЕООД на арх. Илко Николов, чиято общо стойност е 1 077 026 лева и е за проектирането на сградите.

Финансовата корекция е наложена още в края на миналата година, а в началото на тази делото е стигнало и до Върховния административен съд.  Причината за нея е, че  от PlantaSYST са сключили директен договор с проектантите без да проведат обществена поръчка. Мотивите са им били, че именно „Арконт” са изготвили концепцията за сградите и целия център, като самите архитекти са носители на авторските права.

От управляващия орган обаче са наложили корекцията, тъй като това било нарушаване на законодателството, както и условията на оперативната програма.

Първото решение на Административния съд в Пловдив е било в полза на управляващия орган, но ВАС са върнали решението за ново разглеждане. Според висшите магистрати първоинстанционния съд не е изложил мотиви дали проектът на „Арконт” е носител на авторското право, тъй като е ключово за определянето на правилното решение.

При новото разглеждане на делото съдът следва да даде отговор на следните въпроси: изработеният от двамата архитекти от „Арконт“ ЕООД идеен архитектурен проект е или не е обект на авторско право, както и дали бенифициентът е допуснал нарушения на закона.

В момента делото се гледа за втори път в Административен съд – Пловдив.

Центърът в момента се строи от ГБС – Пловдив, като стойността е близо 17 млн. евро.

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два германски института - Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология "Макс Планк", Потсдам-Голм. 

В него ще има редица дейности от растителна защита, биотехнологии до много направления в селскостопанския център. Проектът е подкрепен от всички университети и ще е важна част от научните разработки в сектора. В центъра ще се създава биотехнологии, нужни за фирми и компании от Европа. Очаква се вътре да работят 70 учени от цял свят, които ще живеят и работят в Пловдив.

В Центъра ще работят 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката. Освен че ще се работи по различни растителни сортове, ще има патенти, а са възможни и научни пробиви на най-високо ниво. Центърът ще се ръководи от двама българи - доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев.

 

Бъдещето на биотехнологиите е в Пловдив: Започнаха изграждането на впечатляващ център за 15 млн. евроПроектът на „PlantSYST” привлича учени от цял свят