38-годишният Владимир Василев, обвинен в убийството на Станимир Иванов – Стамбето, остава в ареста. Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Стара Загора, с което е отказана промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Василев е обвинен за това, че на 24 март 2021 година умишлено е умъртвил Станимир Иванов – Стамбето в офис за бързи кредити в Стара Загора.  Пострадалият работил от няколко години за собственика на фирмата,  а убийството е извършено със законно притежаван пистолет.

Подсъдимият обжалва отказа на Окръжен съд – Стара Загора, пред когото делото се разглежда на първа инстанция, да промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека. Апелативните магистрати прецениха, че жалбата е неоснователна, тъй като няма конкретни данни да е настъпила промяна в обстоятелствата по делото, а определението на окръжния съд е обосновано и законосъобразно. Като неоснователно е прието и възражението на защитата, че срокът на предварителното задържане е прекалено дълъг тъй като заседанията се насрочват ритмично и първоинстанционният съд полага всички усилия за решаване на делото в разумен срок.        

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Спрямо подсъдимия Василев първоначално е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а след решение на друг състав на Пловдивския апелативен съд от месец юли тази година тя е била променена в „домашен арест“ с електронно средство за наблюдение. След като по делото са постъпили данни, че Василев се е опитал да окаже влияние върху свидетели по делото, в края на месец октомври, Апелативният съд уважи искането на прокуратурата и измени мярката му за неотклонение от „домашен арест“ отново в „задържане под стража“.

Иванов, който е с дебело криминално досие, е бил убит с два куршума в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите - Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир  предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож. На този етап обаче няма никаква информация убитият да е използвал хладно оръжие. 

Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на началника самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17. 00 ч.  

Познати на извършителя  и жертвата са категорични, че в случая няма как да става дума за самозащита. Владимир не за първи път проявявал публично агресия.