Незабавно да бъдат почистени дъждоприемните шахти в районите около подлезите на „Баня Старинна“, „Тримонциум“, Понеделник пазара и при Централна поща. Това разпореди кметът Здравко Димитров в телефонен разговор с ръководството на фирма КМД, която поддържа  шахтите след проведена обществена поръчка.

Извънредното почистване на съоръженията е наложително с оглед очаквания от метеоролозите студен и опасен циклон, при което има голяма опасност засилените ветрове да запушат дъждоприемните шахтите с окапали листа, което да затрудни тяхното отводняване при дъжд.

Като превантивна мярка срещу прогнозираните есенни обилни валежи извънредно ще бъдат почистени шахтите и на други невралгични места в града, сред които са Коматевският транспортен възел, пространството под надлез „Скобелева майка“, Голямоконарско шосе и др.

Днес Пловдив с жълт код за опасен вятър - ще духа силен запад-северозападен вятър, със скорост 14-19 m/s и пориви до 20-22 m/s.

През тази нощ в по-голямата част от страната вятърът ще отслабне, в Източна България ще се задържи умерен от север-северозапад, там и облачността ще е значителна и все още на места ще превалява дъжд. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°. Утре облачността над страната ще е значителна, на места главно в източната половина от страната и планинските райони ще има слаби превалявания от дъжд. Ще се задържи ветровито, с умерен до силен вятър от северозапад, в източните райони – от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°.

Съгласно сключения между Община Пловдив и КМД договор близо 20-те хиляди шахти в града се почистват целогодишно по график: по основните булеварди и улици – веднъж месечно, а във вътрешнокварталните улици – един път на 3 месеца. Предвидени са също извънредни почиствания при влошаване на метеорологичната обстановка и аварийни ситуации.

Кметът Здравко Димитров е наредил и на ОП „Чистота“ също да концентрира усилията си върху почистването на листната маса, особено около шахтите.