Улица в центъра на Пловдив редовно се превръща в езеро при най-малкия дъжд. За това сигнализира жител на въпросната ул. „Киев” №15  до TrafficNews. Той твърди, че проблемът възниква заради неправилно положени плочки, които създават предпоставка за събиране на водапри дъждовно време. 

На адреса живеят семейства с малки деца, както и хора с тежки увреждания. Наводняването на улицата е крайно неприятно за тях, затруднява се преминаването им, и понякога го прави дори невъзможно.

По думите му многократно са пращани сигнали до район „Централен”, но оттам казвали, че не разполагат с достатъчно средства за ремонт на уличната инфраструктура.

През 2021г. проблемът бил решен за кратко, след като негов познат, компетентен в областта, направил каналче. По този начин водата се извеждала до отводнителните шахти. Няколко дни по-късно обаче каналчето било асфалтирано и проблемът с неудобството отново бил налице.

Тази година след поредни сигнали и лични срещи с кмета на район „Централен” Георги Стаменов, плочите на тротоара били подменени, но проблемът – съвсем не бил решен. След първия дъжд улицата отново се наводнила, а отводняването отнело 4-5 дни, разказват живеещите на ул. "Киев".

Свързахме се с кмета на района Георги Стаменов, който заяви, че е напълно наясно с проблема: "В този участък на ул. "Киев" няма направено отводняване, реално асфалтовата настилка се пада по-високо от тротоарната. При дъжд водата или отива в градинките към големия блок, или от другата страна на тротоара".

Поради факта, че тротоарът през годините се използва и от автомобилите, които искат да стигнат до гаражите си, още повече е слегнал, обяснява той.

За да се прекратят наводненията и улицата да придобие нормална визия обаче ще трябва да има пълна реконструкция - нивото на пътната настилка да слезе с около 20 см. по-ниско, да се изгради тротоар, да се направи регула на бордюрите и да се направи отводнителна система, допълни кметът.

През годините от район "Централен" неколкократно са искали финансиране за ремонт на цялата улица "Киев", но все още няма подсигурено такова. В момента голяма част от бюджета за 2023 г. е за финансирането на по-големите инфраструктурни проекти.

"При първа възможност участъкът ще бъде ремонтиран. Включително ще бъде подменено уличното осветление до кръстовището с бул. "Мария Луиза", увери райкметът.