Кметът на район "Западен" Тони Стойчева заяви, че се бори за контрол на храните в детските заведения, а изборът на фирмата доставчик на храната в детските ясли  - "Фантастика 2002" в района е определила действително по критерия „най-ниска“ цена. Причината – законът е такъв.  Тя даде брифинг след статията на TrafficNews, че фирмата на Светослав Цанков, ще доставя храните за най-малките в „Западен“.

Тони Стойчева избра фирма на брата на Георги Цанков да храни децата в „Западен"Внасят пилетата от Словакия, рибата от Виетнам, килограма на сиренето за децата е под 10 лева

Стойчева направи съпоставка с други райони на Пловдив, където обществените поръчки идентични като тази на „Западен“ са с критерий най-ниска цена освен тези на район „Централен“.

По време на пресконференцията тя направи и разграничение между техническите спецификации за продуктите от старата поръчка с тези от новата:

 „Ще ви дам за пример пшеничен грис. Според старата спецификация изискванията са той да е пшеничен, без консерванти и оцветители, в пакет от 200 до 500 г. При нас изискването е това да е пшеничен грис от подбрани зърна мека пшеница. След сваряване да става мек и кремообразен. Да е без вредители, да няма увреждане от вредители. Да няма неспецифичен мирис или вкус. Да е без признаци на видимо оплесенясване. Да не е засегнат от гниене. Без консерванти и оцветители. Да е пакетиран в опаковка по 500 г.“

Тони Стойчева коментира и съмнителния произход на някои от храните, които фирмата доставя:

„Да, Фантастика предлагат пилето да е внос от Словакия, но това пиле трябва да е цяло, от здрави птици, в одобрени предприятия, съответстващи на европейските регламенти, максимум два броя в опаковка."

По нейни думи детските ясли готвят предимно с пилешко филе, тъй като няма толкова процент на остатъци от самото пиле. Тя твърди, че пилешкото филе е българско на "ПИРИН МЕС 1" ООД, замръзено без кожа, добито от здрави птици в одобрени предприятия. Самите цели пилета са дадени като „резервен вариант“, ако не се намери само филето. Не става ясно обаче защо в поръчката е заложено прогнозно количество от 718 кг цяло пиле и 700 кг пилешко филе.

Критерият за цяло пиле с ниската цена пък дава по-ниска цена на фирмата на Цанков, в сравнение с другите участници.

"Пуешкото филе също е българско. Филето от сьомга е от Норвегия и е записано, че отговаря на европейските регламенти.", заяви Стойчева.

Относно сиренето тя каза, че фирмата предлага да е на „Деари Фууд България“ АД - бяло саламурено, озряло 100%, без растителни мазнини, сол до 3.5%, без консерванти, съответствие стандарт БДС.

„Как "Фантастика 2002" получава тези ниски цени, за да предоставят тези продукти, е отделна тема. Ние сме заложили достатъчно много на брой критерии към доставчика, така че храните да са най-високо качество.“

Тя е категорична, че най-важен е контролът: „Който и доставчик да е избран, ако няма последващ контрол, той ще си позволява да доставя и храна, която не е с добро качество.“

Тони Стойчева твърди, че рекламации на фирма „Фантастика 2002“ са правени, като след тях качеството на храните в детските ясли значително се е подобрило. Освен това тя е издала две предупреждения към фирмата, а при трето – договорът е щял да бъде прекратен.

По-рано тази година директорките на всички детски градини в „Западен“ излязоха със становище към кмета  Костадин Димитров относно твърдения на Тони Стойчева, че са откривани некачествени хранителни продукти. Те изразиха своето възмущение, че кметицата създава усещане, че децата се хранят с некачествени продукти.

По този повод Тони Стойчева заяви, че:

„Напрежение се породи, след като сформирах комисия, която да извършва проверки на храните в детските заведения. Открихме несъответствия на качеството, партидни номера и т.н. Всичко идва оттам, че аз изисквам по-строг контрол. Направих среща с тях скоро и това, което казах е, че имаме обща цел и тя е да храним децата с качествени храни.“