Като медия, която е тясно свързана с проблемите на Пловдив и тяхното разрешаване и даваща възможност на пловдивчани да изразят своята гражданска позиция по теми, които ги вълнуват, публикуваме следващия сигнал така, както ни е изпратен от наш читател – без редакторска намеса и в пълен вид. Видеото към статията също е заснето, монтирано и предоставено ни от нашия читател.

Най-дългата пешеходна улица в Европа или най-широката велосипедна алея в Света?!

Главната улица на Пловдив беше обявена преди време за най-дългата пешеходна улица в Европа. Дали е наистина пешеходна? Вижте видеото и преценете сами.

По закон е забранено движението по нея с колела, тротинетки и други средства. Но всъщност, никой не спазва и което е по-същественото – никой не контролира погазването на правилата. Всекидневно сме свидетели на групи от подрастващи с байкове и каски, които прелитат буквално на сантиметри от малки деца и майки с колички. Минаването по Главната, за тях, е станало вид спорт и предизвикателство. Ако видят общинска охрана или полицаи слизат за малко и после пак яхват колелата.

Сборният пункт е пред Hesburger за по някой сандвич и после пак по пешеходните зони. Пенсионерите от Общинска охрана дотолкова се чувстват безпомощни вече, че почти не реагират, най-много да надуят свирката, седейки на някоя пейка. Така и никой не разбра функцията на общинска охрана в този град. Лете се крият по сенките, зиме – някъде на топло или на завет. Едва ходят и се подпират един на друг, но е разбираемо -  на тази възраст вече трябва да си почиват, а не да работят. Нямат и необходимите пълномощия по закон, за да глобят или задържат нарушител.

Полицаите/патрулиращи по двойки/ сякаш не виждат преминаващите с тротинетки и колела, може би е под достойнството им да се занимават с толкова „обикновени“ неща. Колоездачите са млади и стари, както и цели семейства. Електрическите тротинетки също прехвърчат денем и нощем – уж щяха да бъдат ограничени като скорост по Центъра, но това не се случи.

Най-вероятно отново трябва да се случи инцидент, за да започнат институциите да си вършат работата, за която им се плаща. Проблемът не е толкова маловажен – децата, които лавират скоростно между минувачите по Главната и съзнателно нарушават правилата, утре ще бъдат шофьори и ще карат в насрещното срещу вас и децата ви.

TrafficNews.bg благодари на всички читатели за изпратените сигнали и изразена гражданска позиция! Ако и вие се натъкнете на подобни нередности, може да ни изпращате сигналите си като съобщение в страницата ни във Фейсбук или на редакционната ни поща redaktor@trafficnews.bg