Една от важните нови пътни връзки в Пловдив – между Прослав и Коматевско шосе, може да бъде вкарана в следващия програмен период през „Развитие на регионите”. Предложението проектът да бъде вкарано в ПИРО за следващия период на еврофондовете е дошло от кметът на район „Западен” Димитър Колев по време на обсъжданията.

Това се случва няколко дни, след като в сила влезе парцеларният план за пътя, като с него може да се вкарат имотите, нужни за отчуждаване в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество. Терените, които Община Пловдив трябва да откупи са 41, но не са с голяма площ.

Идейният проект предвижда пътят да е с габарит от 15 метра, за да може се прекара велоалеи, както и да се ползва от градския транспорт. Предвижда се осветление, отводняване и подземна инфраструктура.

Пътната връзка ще обслужва не само Прослав, но и трите южни квартала – Беломорски, Остромила и Коматево. Самият път ще стане и основополагащ за развитието на новия жилищен квартал в местността „Терзиите”.

Там вече започват да променят статута на различни земи, които са земеделски. Последното инвестиционно намерение е  за разделянето на 32 декара на 44 парцела за жилищно застрояване. 

Предвижда се всеки парцел ще бъде средно около 600-700 кв.м. и ще се използва за строителството на еднофамилни жилищни сгради.  

Именно това е и концепцията в зоната в новия Общ устройствен план. Там се предвижда всички имоти да бъдат с ниско застрояване между 7 и 10 метра, като собствениците да сменят статута на земята с едно заявление към Община Пловдив.

От друга страна градската администрация смята да заложи на проекти в следващия програмен период, които са именно свързани с нова инфраструктура и разрастването на града на юг, запад и север.

Разширяването на Пловдив продължава с пълна сила! Масово строителство се готви в южните райониГолеми инвестиционни намерения за над 50 дка чакат в градската администрация