Стажант лекар, завършил семестриално Медицинския университет в Плевен, е първият доказан случай на индийския вариант на коронавируса в България. Той е на 26 г., гражданин на Великобритания е и през последните 2 години не е напускал България. Това каза пред "24 часа" проф. Добромир Добрев, ректор на Медицинския университет в Плевен в четвъртък.

Най-вероятно медикът чужденец се е заразил при контакт с индийски гражданин, който дошъл в България през април. Той не е наш студент, уточни ректорът. Изследвани са контактните на пациента с индийския вариант на коронавируса, известен като "делта". При тях не е открит ковид, увери проф. Добрев.

Нашият стажант лекар е прекарал болестта без сериозни оплаквания и се е лекувал при домашни условия. Сега провежда държавния си стаж, преди да се дипломира във вуза, допълни ректорът. Според проф. Добрев в момента не се случва нищо тревожно и извънредно.

Той припомни, че пробата е взета на 21 април и е изпратена в Националния център по заразни и паразитни болести. При повторен специален анализ в международната генна банка през юни е станало ясно, че съдържа характеристиките на индийски вариант на коронавируса, наричан още "делта".

Установиха случай на индийския вариант на коронавируса в БългарияЗаразен е млад мъж от Плевен