Близо 400 000 лева обезщетение е осъдено да заплати застрахователно дружество на съпруг и две деца на починала жена на пешеходна пътека в Пловдив. Фирмата ще трябва още да заплати още над 30 000 лева за разноски по делото, както и стойността на лечението и кремацията на жената в размер на над 3700 лева. 

Драмата с фатален край започва около 11 часа сутринта на 26 февруари 2019, когато 61-годишна жена тръгва да пресича на кръстовището между бул. „Шести септември“ и ул. „Никола Войводов“. Тя била ударена на пешеходната пътека от извършващ ляв завой лек автомобил „Шкода“ с водач 33-годишна жена, която отклонила вниманието и не пропуснала пешеходката. Пешеходката била качена на капака на автомобила и при спиране пада на улицата неподвижно. Пристигналият на мястото на инцидента екип на спешна медицинска помощ транспортирал пострадалата в УМБАЛ „Св. Георги” за оказване на медицинска помощ. Там тя била хоспиталзирана и било проведено оперативно лечение на счупването на дясната мишнична кост.

Постоперативният период протекъл гладко и на 07.03.2019 г. пострадалата била изписана от лечебното заведение. На същата дата тя била отново хоспитализирана - този път в отделението по „Физикална и рехабилитационна медицина” при МБПЛР - гр. Стамболийски, където й било преведено физикално и медикаментозно лечение, както и кинезитерапия. На 14.03.2019 г. жената била изписана и от това лечебно заведение, но останала там до 15 март 2019 г., тъй като било необходимо да се представят документи на първата болница.

Докато изчаквала съпруга й да вземе исканите документи, около 11 часа на 15 март 2019 г., жената се почувствала зле. Оплаквала се от проблеми с дишането. Лекуващите й лекари се усъмнили за усложнения от кардиологично естество и предприели действия по транспортиране на пострадалата отново в болница в Пловдив Същевременно, в резултат на причинената от удара от автомобила травма на лявата подбедрица, пострадалата развила белодробна тромб-емболия, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, която била и действителната причина за оплакванията й. В крайна сметка, малко по-късно на същия ден жената била транспортирана и приета в отделението по „Инвазивна кардиология” УМБАЛ „Пловдив” - Пловдив, където, въпреки положените от лекарите усилия за стабилизиране на състоянието й, починала.

На 4 април съпругът на жената и двете ѝ деца уведомили застрахователя, с който шофьорката на автомобила, причинил фаталния удар, има сключената застраховка „Гражданска отговорност”. Ноември завели и необходимите документи, ала застрахователят посочил, че сумите, искани от семейството са твърде високи и отказал да ги заплати. Това кара семейството да заведе съдебен иск. 

Според застрахователя исканите над 400 000 лева с лихвите от април 2019 до днешна дата са прекомерни по размер и неотговарят на икономическата действителност в страната. Съдът обаче изисква доказателства в посока на това да се установят колко са неимуществените вреди, претърпени от роднините в следствие на загубата на най-близкия им човек. В съда следват сърцераздирателни разкази за страданието, което изпитва семейството.

Смъртта причинила огромен стрес и мъка, която е трудно да бъде описана с думи, тъй като жената е била здрава, отдадена изцяло на семейството си, току-що се е пенсионирала. През целия ѝ престой в болничното заведение близките ѝ са били неотлъчно и денонощно до нея, указвайки ѝ всякакъв вид помощ и са започнали да имат надежда, че най-лошото се е разминало, поради което настъпилата смърт е била още по-голям шок за съпруга и децата ѝ, тъй като на същата тази дата нейната дъщеря има рожден ден, а на следващия ден синът ѝ има рожден ден. 

Пред съда показания са дали две жени, чиито семейства са били близки със семейството на опечалените над 30 години. Двете свидетелки дават подробни показания, че починалата е била здрава и активна жена, която е съчетавала професията си на учител и грижите за семейството, а тъй като наскоро се е била пенсионирала е била отдала цялото си внимание и майчина любов на семейството, в което е имало много любов и постоянна връзка между родители и деца, макар те вече да живеели отделно от родителите си.

Смъртта на жената разрушила живота на семейството ѝ, като особено съпругът ѝ заявил, че животът му е безсмислен, защото сутрин се буди и до него няма никой. Той се променил и физически и психически, като единствената тема за разговор за него останала тази за смъртта на съпругата му, без да иска да се среща с близките си приятели, за да не ги натоварва и за да не им се налага да се съобразяват с настроенията му.  Цялото семейство нямало утеха, а като се събират заедно сякаш всеки мултиплицира мъката на другия и са в един тъжен и тих дом.

Съдът изцяло е приел всички тези доказателства и заключва, че се касае за семейство, в което отношенията са основани на любов, взаимопомощ, разбиране, грижа и радост, за които всеки от членовете му е допринасял и което е било загубено със смъртта на тяхната съпруга и майка. Семейството е загубило и празниците, които са го сплотявали, а това са рождените дни на двете деца, които понастоящем, а и занапред ще се свързват със смъртта на майка им, вместо да предизвикват емоции на радост и веселие.

Именно затова исковете за 150 000 лева обезщетение за бащата и по 120 000 лева за двете деца са уважени в пълен размер. Застрахователят ще трябва да заплати още разноските по делото, както и лихвите по сумите за обезщетение и средствата за лечение и кремация на жената. 

Шофьорката на автомобила, чиято проба за алкохол е била отрицателна, е осъдена условно на 2 години лишаване ос свобода, отложени с изпитателен срок от 3 години и 6 месеца. За същото време е отнета и книжката на шофьорката. 

Снимката е илюстративна!