„Предвиждат ли се по-мащабни фитосанитарни оценки на дърветата в Пловдив?”. Този въпрос зададохме на общинското предприятие „Градини и паркове” след сериозния инцидент в квартал „Каменица”, при който пострадаха няколко деца.

Припомняме, че на 19 януари три деца попаднаха в болница, след като дърво падна върху тях на пейка на ул. „Богомил”. Едно от момичетата е със счупен прешлен, а нейната братовчедка, която също е била на мястото на инцидента е с контузия на главата. Останалите деца са с охлузвания.

Бащата на най-тежко пострадалото момиче, коментира пред TrafficNews, че многократно са подавани сигнали до общината по повод опасното дърво, но мерки не са били предприемани до момента на инцидента.

„Мои съседи са подавали многократно сигнали за дървото, но от общината отричат. Така може би е най-лесно. Ако се направи една проверка, ще се установи, че в района има много такива дървета, които могат да паднат. Има тежки клони, които се държат на няколко други клона и при един силен вятър не е изключено да паднат и се случи същия инцидент, а и дори по-фатален. Просто е въпрос на време”, коментира Светослав Атанасов.

Мъжът разказа, че дори едно от дърветата се е надвесило над оградата на детската градина, намираща се в близост, като вече дори е огъната.

„Там ежедневно минават родители с децата си. Пак ли трябва да се случи нещо лошо, за да се предприемат мерки”, пита мъжът.

TrafficNews потърси позицията на ОП „Градини и паркове”, които заявиха, че непрекъснато служители на предприятието, както и еколози, извършват проверки на дърветата по цели улици.

„Последната превантивна проверка беше извършена на бул. „Руски” и на ул. „Скопие”. Отработваме всички сигнали и  предприемаме необходимите действия. Правим оценка съвместно с отдел екология на съответните районни кметства. Всеки един сигнал се записва. Наша проверка установи, че сигнал за това дърво, на тази улица не е постъпвал нито при нас, нито в кметството на район „Източен””, коментират от предприятието.

Оказва се, че понякога дори и експертите не могат да направят точна оценка, тъй като короната на дърветата изглежда здрава, но в основата им има загниване, което е трудно да се установи.

„Ако се режат дърветата, които на първо гледане изглеждат здрави, тогава пък има протести. Ние не можем да предприемем мерки без да бъде издадена заповед от районните кметове. Миналата година сме обработили около 6 000 дървета. Гледаме да наблегнем на най-опасните, за да се избегнат инциденти като този”, допълниха от ОП „Градини и паркове”

По повод твърденията на Светослав Атанасов за състоянието на дърветата в района, от предприятието заявиха, че се извършват и ще продължават да бъдат извършвани огледи и оценки на дърветата в района, за да се предотвратят инциденти.