ОП „Градини и паркове” да прекратят обществената поръчка за 1 млн. лева, при която са избрани две софийски фирми за доставка на техника, поиска кметът Здравко Димитров. Това се случва след разкрития на TrafficNews за цената на техниката, която две софийски фирми искат да доставят на Община Пловдив.

Здравко Димитров заяви, че е провел разговор с директора на „Градини и паркове” Веселин Козаров, който му е казал, че все още няма сключен договор. Градоначалникът е поискал поръчката да бъде прекратена и да бъде обявена нова, тъй като цените са много по-високи от тези на пазара.

Припомняме, че обществената поръчка на общинското предприятие бе пусната през септември,  като тя бе разделена на две позиции – за „Доставка на машини, съоръжения и лекотоварни автомобили“ и „Доставка на стопански инвентар, дробилни машини, автовишки и пътнически микробуси“.

По едната от позициите бе избрана фирмата  „Епра инвестмънт”, която е собственост на Ваня Кирова – Маринова и е създадена през 2018 година. Въпросната дама е бивш модел, носителката на няколко награди, като през последните години е ивент мениджър и организира конкурси за красота. 

С офертата, която са спечелили поръчката, от „Епра инвестмънт” са предложили косачната техника за 65 000 лева без ДДС, както и 6 микробуса на единична цена 49 990 лева без ДДС, или крайна цена от 60 000 лева. Микробусите са два  Iveco 65C, както и четири Mitsubishi Center. Въпросните автобуси са 10-годишни, като справка в сайтовете за продажба се вижда, че въпросните превозни средства се търгуват на двойно по-ниска цена, а за тези пари може да се намерят почти нови.

Косачната техника също е от 30% до 50% по-скъпа, отколкото цените на дребно в сайтовете за продажба на такъв тип оборудване. Аналогична е ситуацията  по втората позиция, която е за около 470 000 лева, спечелена от „Еф енд кей къмпани”. Първата пак е била отстранена, като поръчката е дадена втората, която е с управител Филип Божинов и е от София.

Техните оферти за косачна техника са с от 100 до 500 лева по-скъпи на единична цена на различни продукти от марката HUSQVARNA. Същото важи и за превозните средства, които предлагат от компанията.

Все още в профила на купувача на общинското предприятие не е обявено прекратяването на поръчката.

Целият материал и цените на отделните продукти от нея, вижте в сайта:

Миска доставя втора ръка бусове на „Градини и паркове” в Пловдив за 60 бона бройкатаОбщинското предприятие купува драстично по-скъпа техника от свободния пазар през две софийски фирми