Три неучебни дни обяви кметът на Раковски Павел Гуджеров за всички ученици в общината. Това стана ясно след срещата в ОУ „Христо Ботев“ в града, на която присъстваха началникът на РУО-Пловдив Антоанета Кръстанова, директорката на училището Кремена Алексиева и родители. В тези три дни предложенията на родителите за това как трябва да продължи обучението на децата им ще бъдат обобщени и ще бъдат изпратени на министъра на образованието. Ще се направят консултации и със здравния министър.

Това се случва, след като десетки родители от града протестираха срещу тестването на учениците и отказаха да пуснат децата в класните стаи. Днес в града се събра и подписка срещу новите мерки. В знак на протест някои родители днес отказа да включат децата си и в онлайн формата на обучение.

"Ще проведа среща и с областния управител  Ангел Стоев, за да видим дали са възможни някакви решения на ниво област и предприемане на мерки, различни от тези, които са валидни в останалите общини в България", съобщи Антоанета Кръстанова.

Тя обясни, че от петък заболеваемостта в Община Раковски е над 500 на 100 000 души, което е довело до преминаването на учениците на изцяло онлайн обучение. В момента в областта има само четири общини, където заболеваемостта е по-ниска и децата все още ходят присъствено на училище на ротационен принцип. Кръстанова посочи, че на този етап в Пловдивска област няма други протести на родители. Повечето учители пък са съгласни да тестват учениците.

Началникът на РУО съобщи също, че щадящите тестове за учениците в Пловдивска област трябва да бъдат взети днес от базата в София. До края на деня ще бъдат обобщени и данните какъв процент от родителите са дали своето съгласие децата им да бъдат тествани и къде по-голямата част от учениците ще останат вкъщи.

Родители от Раковски: Няма да пуснем децата си онлайн, няма да предаваме и домашниНад 1000 подписа вече са събрани срещу тестването на учениците

Антоанета Кръстанова, директор на РУО-Пловдив.