Градските власти вървят към следващата стъпка по приемането на новия Общ устройствен план на Пловдив. Очаква се след Нова година да се проведат редица от срещи, на които да бъдат взети решения кои предложения от граждани, институции и организации да бъда приети.

„Имаме над 170 предложения за различни зони и терени. Трябваше да се съберем сега в началото на декември, но поради  епидемичната обстановка го отложихме малко. Причината е, че всички експерти от администрацията, главните архитекти по райони и проектантите от екипа на „Булплан” ставаме над 25 души, а в момента подобни събирания са забранени”, обясни гл. архитект Димитър Ахрянов.  

След като се проведат срещите ще се вземат и съответните решения кои от предложенията да бъдат приети, частично приети или отхвърлени. След това те ще влязат на ЕСУТ, където ще се разглеждат.

 Не за всички имоти обаче може да се вземе решение само от състава на въпросната комисия. Например предложението за превръщането на квартал „Гладно поле” в зона за обществено озеленяване, трябва да мине и през разговор и с Министерството на отбраната, ако те не се съгласят, цялото начинание ще е на практика невъзможно.

Според властите реалистичния вариант за гласуването на новия Общ устройствен план с всички промени по него е лятото на 2020 година.  Срокът за влизането му в сила обаче съвсем не е ясен. Причината е, че според последното тълкувание на Конституционния съд  всеки един гражданин може да обжалва новия ОУП. С други думи може да се заведат десетки дела, които всички ще бъдат гледани в съдилищата, а това може да отложи приемането на стратегическия документ.

Гл. архитект прегърна идеята за мегапарк от 331 дка на Гладно поле, но военните имат последната думаПредставиха идеята за превръщането на казармите в зелена зона

Без мастодонти и небостъргачи в „Гладно поле”! Предлагат 331 дка за екопарк върху казармитеКметът на район „Източен” Иван Стоянов ще предложи промяната в проекта на ОУП