Масирани проверки във всички търговски обекти започват в цялата Пловдивска област след претъпканите магазини днес. Областният управител Дани Каназирева заяви пред TrafficNews, че от утре екипи на РЗИ и МВР ще проверяват търговските обекти дали спазват заповедта на здравния министър и Областния кризисен щаб.

„Получихме множество сигнали за неспазване на мерките и неосъществяван контрол в магазините.  В началото, когато въведохме мерките, всички търговски обекти проявиха разбиране и спазваха мерките. Имаме установен брой посетители за всеки един обект според големината. В Пловдив дори наложихме по-строги изисквания за броя клиенти, отколкото е заповедта на здравния министър. Днес също е имало проверки от РЗИ, като преди всичко клиентите не са спазвали отговорно поведение”, каза Каназирева.

От заповедта на Областния медицински щаб се вижда,че глобата на търговски обекти, които не осигуряват чрез организация на дейността си  дистанция между клиентите от 2 метра ги грози санкция от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение – глобата е до 5000 лева.

Някои от обектите дори имат лимит за допускане на хора по едно и също време. Най-много посетители са разрешени в Метро по едно и също време – 250.

В „Джъмбо” и „Кауфланд” максимумът е до 150 души. Видно от днешните кадри броят на клиентите бе много по-голям.

Контрол, самосъзнание? В „Джъмбо” забравиха за всякакви меркиХората буквално се тъпчат в един в друг в големия хипермаркет

Истерията продължава! Отказаха пос терминалите в голям хипермаркет в ПловдивЦял ден се вият опашки в големите хранителни магазини