Общинският съвет в „Родопи” гласува „против” предложението за насрочването на референдум в село Белащица за присъединяването  към Пловдив.  На общинската сесия днес  8 съветници гласуваха "за", 12 "против" и 6 "въздържали се”.

Кметът Павел Михайлов също застана против референдума, като преди гласуването призова общинските съветници да гласуват в интерес на община „Родопи”

Предложението за референдум идва след определение на  Върховният административен съд, които отхвърлиха жалбата на  Михайлов срещу решението на пловдивския местен парламент за референдума в Белащица.

Определението на ВАС на практика легитимира решението на Община Пловдив да приеме село Белащица в своята територия. В тази връзка областният управител Ангел Стоев, съгласно Закона за административното и териториално деление на Република България, изпраща писмо до председателя на Общинският съвет на „Родопи“ Георги Цанков. В него той предлага Общинският съвет да вземе решение за провеждането на референдум на територията на населеното място.

Към писмото на Ангел Стоев има и докладна записка, в която се иска от Инициативният комитет референдумът за присъединяването на Белащица да се проведе на 23 юли. Въпросът към него да е: „Искате ли село Белащица,запазвайки статута  си на село,да се отдели от Община „Родопи” и да се присъедини към Община Пловдив. Хората ще могат да отговаря с „Да” и „Не”.

Оттук насетне следва областният управител да насрочи дата на референдума, като след днешното гласуване то ще бъде забавено с няколко месеца.