80-годишният Благой Цветилов, обвинен за убийството на свой съгражданин край Първомай се изправи пред Апелативния съд в Пловдив днес, за да обжалва решението на Окръжния съд, с което му бе наложена най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

По време на заседанието днес защитата на Благой адвокат Чавдар Петров отбеляза, че подзащитният му не представлява висока степен на обществена опасност, предвид неговата възраст и здравословното му състояние. Затова той изиска от апелативните магистрати по лека мярка, а именно “домашен арест”.

Държавното обвинение обаче не беше на същото мнение, затова поиска от съда да остави без уважение жалбата на Цветилов. Според прокурор Димитър Ангелов са налице доказателства, че именно обвиняемият е извършил престъплението и има шанс, ако бъде с по-лека мярка за неотклонение да извърши друго престъпление. Прокурорът отбеляза също, че когато Благой е застрелял с един куршум жертвата, при падането му е последвал и втори такъв.

В своите последни думи пред съда, 80-годишният Благой Цветилов пожела да остане под “домашен арест”, за да се грижи за трудно подвижната си жена.

Убиецът Благой говори за самоубийство, съдът го остави в ареста80-годишният поиска да си отиде вкъщи, но поясни, че вече нищо няма значение

Второинстанционният съд обаче, сметна, че няма основание мярката за неотклонение да бъда изменена в по-лека, защото има много доказателства и престъплението е извършено по особено жесток начин. Така Цветилов остана в ареста.

Решението на Апелативен съд- Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

Както TrafficNews съобщи, Благой е застрелял с два куршума с ловна пушка своя съгражданин Димитър Иванов в главата и в гърдите. Мъжът е починал от раните си. Проверка е установила, че оръжието е негово законно притежание. Разрешителното за пушката му е в срок.