Пловдивският Районен съд ще  разгледа днес, искането на Районна прокуратура – Пловдив  за отстраняване от длъжност на д-р Георги Кръстев  като  член и председател на специализирана лекарска консултативна комисия /ЛКК/ по ортопедия в „Диагностично – Консултативен Център 1“ ЕООД - Пловдив. 

Д-р Кръстев е привлечен като обвиняем за осъществени умишлени престъпления от общ характер -  по чл.212, ал.4, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК и по чл.311, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК. Престъпленията, за които е ангажирана наказателната отговорност са във връзка с работата му, от която се иска временно отстраняване от длъжност.

Преди три дни известният пловдивски ортопед д-р Георги Кръстев бе обвинен от прокуратурата в участие в схема за източване на НОИ.

Според обвинението той е помогнал на собственик на фирма да  източи крупна сума от Националния осигурителен институт с фалшиви болнични.  За 1 година са извадени 117 болнични. 52-годишният Стефан Грозев е авторът на схемата за източване на 130 000 лева от НОИ чрез фалшиви болнични. Той е осъществял измама чрез фирмата си "Джи Еф Ти - България", регистрирана в Харманли с 5 000 лева уставен капитал.  

Георги Кръстев е един от най-известните пловдивски ортопеди. Започва работа в Работническата болница в Мадан, след това се мести във ВМИ-Пловдив. Две години е директор на пловдивската Окръжна болница, а след това в продължение на 12 години ръководи ДКЦ-1 в Пловдив. Освобождаването  му през 2012 година бе съпроводено с протести в негова защита. 

Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, беше председател на Регионалната колегия два мандата.В момента е секретар на Български лекарски съюз - Пловдив. 

Два пъти е награждаван като Лекар на годината. Последният път през 2018 г. за утвръждаването на авторитета на съсловната организация.