За седма поредна година пловдивчани ще могат да се включат в екологичната кампания „Книги за смет”. Тя ще се проведе  тази неделя, 27 септември, от 10 до 13 ч.

„Книги за смет” ще се случи едновременно на две локации в града – на паркинга на хипермаркет Kaufland, бул. „Освобождение“ 47, и на площад Централен, до Военен клуб, като локацията в центъра на града е различна от предишни издания.

Всеки желаещ да участва в еко инициативата  може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи в книга и отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса.

По регламент, срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци, участниците в инициативата ще могат да получат 1 книгa по избор. Тази година фокусът е върху творби, по които са направени филми: "Доктор Дулитъл", "Дивото зове", "Анн от фермата "Грийн Гейбълс", "Война на световете", "Министерство на времето", "Колекционерът на изгубени неща", "Ловът" и др. Разбира се, това няма да бъдат всички заглавия, като няма да бъдат забравени и най-малките участници.

За рециклиране ще бъдат приемани само пластмасови отпадъци, почистени от хранителни или други остатъци, годни за рециклиране, събрани по възможно най-компактен начин – найлонови торби, туби и шишета от течности, препарати, пластмасови капачки, тарелки и т.н.

Тази година кампанията „Книги за смет” се реализира при засилени мерки за сигурност във връзка с опасността от инфектиране с КОВИД-19. При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби на МЗ. Разстоянието между участниците ще бъде маркирано с графични означения по продължение на изчакващата опашка при предаване на пластмасата и книгите. Според разпоредбата на МЗ това е 1.5 метра. Носенето на маски или шлемове от гражданите е препоръчително, но не е задължително, защото събитието се провежда на открито. Организаторите и всички заети в кампанията задължително са с предпазни шлемове и ръкавици.  Между организаторите и участниците са предвидени заграждения, преградни маси на 1.5 разстояние. След всеки ред посетители организаторите дезинфектират ръцете си или сменят ръкавиците си.

Тази година участниците нямат допир с книгите. Докосването им не е възможно, нито разглеждането или разлистването.  На опашката се раздават информационни флаери, от които гражданите ще могат да изберат заглавия. Всеки участник ще получи разяснителна листовка. На разположение на всеки участник, организатор или член на екипа ще бъдат предвидени дезинфектанти на видно място.