Престъпна група, извършвала рекет и заплашвала длъжници на фирми за бързи кредити с убийство и физическо насилие, беше неутрализирана, съобщиха на брифинг от спецпрокуратурата.

В бандата са участвали 10 души и още един ръководител. Действала е на територията на София, Дупница, Бобов дол и Радомир.

"Касае се за правомерно отпуснати парични средства от фирми, раздаващи т.н. бързи кредити. Престъплението започва, когато силово се търси събирането на тези парични средства", каза Валентина Маджарова, и.д. ръководител на Специализираната прокуратура, и добави, че са разпитани потърпевши, върху които е било извършено физическо посегателство. 

До момента са задържани над 20 лица, иззети са множество доказателства, проведени са разпити. На 10 души са повдигнати обвинения.

"Голяма част от членовете на организираната престъпна група са с предходни криминални регистрации, осъждани са за престъпления против личността и половата неприкосновеност", посочи Маджарова.

Лидерът на групата е неосъждан, а повечето от членовете се намират или в трудово-правни, или в гражданско-правни отношения с фирма за бързи кредити.

От спецпрокуратурата заявиха, че при претърсванията са открити списъци с имена на хора и лични данни. Разследва се дали те са били използвани в схема за купуване на гласове за предстоящите избори. За момента все още няма доказателства за подобен тип престъпление.

Ръководителят на Специализираната прокуратурата Валентина Маджарова уточни, че разследването по тази линия продължава, но че е обичайна практика подобни групи да се използват и за изборна търговия.

"И това е така по много обяснима причина. Първо, те разполагат с изградената структура. Второ, между членовете на тази група са налице т.нар. доверителни отношения и връзки, и конфиденциалност, разбира се. Трето, те държат под зависимост конкретен брой лица. Тези престъпления против политическите права на гражданите са изключително обществено опасни по една обикновена причина - купеният вот не би довел до нещо по-различно от генериране в бъдеще на корупционни практики, което път вече е в приоритета на специализираната прокуратура", каза Маджарова.