На среща днес или утре в Министерски съвет ще бъдат извикани шефовете на службите за сигурност, излезли в дълъг неплатен отпуск, съобщи пред БНР вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков. И посочи, че ще се прецени какво да се прави, ако не се отзоват. Засега не е ясно дали ще бъдат привикани от премиера Стефан Янев, или от Рашков.

"Не, няма да мога да работя с нито един от тях", каза Рашков. Но уточни, че двама са в дълъг неплатен отпуск.

Вчера от правителствената информационна служба поясниха, че до септември и в отпуск са шефовете на ДАНС Димитър Георгиев и на ДАР Атанас Атанасов. Те не са се отзовали на първата покана. Председателят на ДАТО Цветан Китов обаче отишъл в Министерски съвет. Той е в отпуск за обучение до 21 май.

„Това е позорно явление, поредно, в нашето съвремие – ръководители от висок ранг на служби, които по конституция и закон са призвани да осигуряват националната сигурност на всички български граждани, на държавата. Сменява се правителство, на което те трябва да служат, както повелява законът и, както обичам да давам за пример една поговорка: те излязоха в отпуск по време на жътва. Когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на българските граждани, че вече няма да има изборни измами, те излязоха в неплатен отпуск“, заяви вицепремиерът.