Изискването за капацитет за сватбите ще отпадне. Нека който си е планувал тържество, да не го отменя. Това съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов, който дойде в РЗИ-Пловдив. Той определи текста в последната му заповед, касаещ сватбите, като грешка. Извини се и посочи, че вчера си е писал с няколко представители на сватбени агенции, на които е съобщил, че в понеделник ще издаде нова заповед.

„Много съм доволен от темпа на ваксинацията. Приключихме европейската имунизационна седмица, в която България направи 100 000 ваксини – с 20% повече от предходната седмица. В София обиколих големите болници. „Пирогов” бяха ваксинирали около 500 човека, ВМА -450. Доволен съм. Тук, в РЗИ-Пловдив, работят три имунизационни пункта, които са „зелени коридори”, правят се и вторите дози на ваксините”, посочи здравният министър.

Според него, ако днес направим 10 000 ваксинирани, ще бъде успех. Той съобщи също, че в понеделник пристигат 270 000 ваксини на „Пфайзер”. От 10 май ще бъдат отворени и електронните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети.

„Когато постигнем 65% имунизирани лица, ще махнем маските, ще се събираме. В момента ваксинираните са около 35-40%”, съобщи здравният министър.

Проф. Ангелов критикува собствениците на заведения, които не спазват разпоредбите.

Не може всеки собственик на заведение да си избира капацитета. И аз гледам клипове в социалните мрежи. Изпращат ми различни сигнали. Навсякъде, където получим сигнали, ще направим проверки, категоричен е той.

Проф. Ангелов коментира и темата с гласуването, като посочи, че според него не би трябвало да може да се гласува само машинно у нас. Тъй като от чисто здравна гледна точка това крие много рискове. Проблемът и с дезинфекцията е сериозен. Всичко се прави на парче, като основната цел е да се постигне нещо без здравна логика, заяви министърът.

Решението за руската ваксина пък определи като „популизъм”.