Сагата с  нередовно изпълнение на курсовете по селата, обхващащи Община Родопи, продължава да нараства всекидневно и да всява паника у пътуващите, които често остават без превоз в късните часове. Множество читатели сигнализираха за проблема в частност за маршрута Марково-Пловдив и Пловдив- Марково. По думите им положението е критично , като посочват, че пристигането на автобуса е в избираем час за фирмата, а не по официалния график. Те разказват, че е истински късмет да пристигнеш навреме на работното си място защото автобусите закъсняват в най-добрия случай - с половин час.

TrafficNews се свърза с кметицата на село Марково Десислава Терзиева, която заяви, че положението днес е прекрачило границите на нормалното. По думите й, в сутришните часове, когато е час пик, е нямало автобуси, а доста от пътуващите са закъснели за работа. Малко по-късно през деня, обитателка на селото дори е сигнализирала, че детето й, което е искало да се прибере от Пловдив към Марково е чакало половин час превоз във високите температури. Въпреки това такъв не е пристигнал и никой не е дал информация защо. Вследствие на топлината детето е припаднало.

Десислава Терзиева определя това като подигравка  от страна на мажоритарния собственик  на "Хеброс бус"  Веселин Дошков, спрямо хората от селата, обхващащи Община Родопи.

„ Не е минал ден без оплакване, относно нередовни курсове, отменени такива и безчинство от страна на екипа на господин Дошков. Още първия път, когато получих сигнала се опитах да се свържа с управителя на автогарата, но нито той, нито собственикът на "Хеброс бус"  отговориха на обаждането ми . Поради тази причина запознах с наболелия проблем кмета на Община Родопи- Павел Михайлов , защото от близо три години това е една безкрайна сага. Изумявам се как хората с правомощия нямат механизъм, с който да наложат глоби, за да спрат тези гаври с пътуващите,” коментира още кметицата.

В сигналите от читатели се засяга още, че сутрин рано се отменят автобуси, закъсняват минимум с половин час, а бързащите за работа предпочитат да не рискуват с чакане и затова много често се налага да ползват такси, за което заплащат по близо 30 лева. 

Ние работим вече, за да си плащаме такситата”, пишат още потърпевшите.

Кметицата  Десислава Терзиева разказа и за друга абсурдна ситуация, разиграла се през миналата седмица. Тогава Терзиева получава сигнал, в който се заявява, че съвсем своеволно са отменени курсовете в 21:00 часа по маршрут Пловдив- Марково. Когато кметицата лично отива на автогарата, става свидетелка на табела, залепена на стълб, до който тръгва автобуса, която уведомява за промяната на графика. При въпрос от нейна страна- дали ще има автобус към Марково в 21 часа?, шофьор отговаря- Да. След това Терзиева търси отговорност за залепената бележка , на която се твърди, че няма да има такъв курс. Абсурдният отговор на служителя от "Хебрус Бус" е, че са били притеснени дали горивото на автобуса ще стигне, но бил намерен друг, който да изпълни курса. Все пак е имало превоз в този час, но по думите на кметицата, за сметка на това пътниците към Първенец са чакали своя транспорт дълго време. 

"Често своеволно си премахват късен курс, а коментарът на неговите служители е, че много хора били напускали , защото нямал пари, за да плаща заплати. Това звучи несериозно. Аз апелирах към всички пътуващи от Марково към Пловдив и обратно, да депозират писмени жалби в кметството при забелязана нередност. Още миналата седмица обединих всички в една голяма докладна, която входирах до кмета на Община Родопи. Той взе мерки,а именно свикването на комисия от страна на Община Пловдив, защото договорът за превоз е подписан  между Община Пловдив и „Хебрус бус”.

Този път ще бъдем непримирими. Това е ежедневна гавра, крайно време е някой да потърси сметка! След като не може да извършва тази услуга е редно да се откаже. Вече тече и подписка в Марково, в която смятам, че ще се включат много хора, дори и такива , които не пътуват с автобус, завърши кметицата на селото.

TrafficNews продължава да следи казуса.