Хотелите за кучета в Пловдив и областта са с почти запълнен капацитет за празниците. Това показва проверка на TrafficNews за периода от 23 декември до 2 януари. Медията ни отправи запитване към няколко места за настаняване за домашни любимци в района, а повод за това е, че голяма част от хората решават да отпразнуват празниците извън града, на хотел, както и в чужбина. Разбира се не всички имат възможност да оставят любимците си на близки или приятели, които да ги гледат докато отсъстват.

Настаняването ни с куче в хотел съдържа и изисквания, за разлика от хижите, в които по-често е позволен престоят с четириного. В повечето хотели не е позволен престоят с домашен любимец, като в противен случай има задължителна такса за куче, независимо от килограмите му.

В някои случаи таксата за нощувка на куче е сходна с тази за нощувка на човек. Някои от сайтовете за настаняване имат опции за избор на локации, в които позволяват кучета. Има и фейсбук група "Хотели, в които допускат с домашни любимци", в която стопани на животни споделят мнения, опит и препоръки за различни места за настаняване, както и за местата, предназначени за кучета. 

Ако нямаме никаква възможност друг да полага грижи за домашния ни любимец през празниците, то именно тук идва необходимостта от хотел за кучета в този период. 

В местата за настаняване на кучета заявиха пред медията ни, че собствениците на кучета трябва да носят със себе си паспорт на домашния си любимец, който да съдържа валидните ваксинации и необходимото обезпаразитяване.

Проверката ни показва, че в четири от пет хотела за кучета в района, местата бяха напълно заети. Единствено в едно от местата имаше възможност за приемане на четириного, но при условие, че то е между 3 и 4 кг, както и да бъде неагресивно и социализирано с други кучета.

Цената пък, за която можете да си позволите тази услуга е между 30 и 40 лева, с включена храна от висок клас, както и лакомства. Някои от хотелите за кучета предлагат настаняване на вашето куче в самостоятелна клетка, но има и вариант то да бъде в стая, заедно с други социализирани питомци.

Собствениците на подобни места за настаняване съветват стопаните на животни да предвидят по-рано плановете си, ако искат да бъдат сигурни, че ще настанят четириногите си приятели в хотел за кучета, защото след началото на декември такава възможност почти не съществува.