Новият министър на транспорта Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на Летище Пловдив, съобщават от пресцентъра на ведомството.

В  мотивите за решението е записано, че процедурата следва да бъде съобразена и проведена в съответствие с новия Закон за концесиите, с който се въвеждат разпоредбите на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на договори за концесии.

„Настоящата процедура за възлагане на концесия на Летище Пловдив е открита и проведена по правилата на отменения Закон за концесиите. Сред основните аргументи от министерството посочват обстоятелството, че сключването на концесионен договор за срок от 35 години, спрямо който ще се прилагат правилата на отменен закон, а не новите правила на Европейския съюз в областта на концесиите, не гарантира устойчивост и трайност на концесията.

Участникът, класиран на първо място Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, официално е уведомил министерството, че отказва да сключи концесионен договор”, пишат от пресслужбата на министерството. Оттам допълват, че  за възлагането на нова концесия ще бъдат изготвени нови анализи, като документацията ще бъде съобразена с новия Закон за концесиите и актовете по негово прилагане. 

Иван Тотев: Може да се справим с управлението на Летище Пловдив ВИДЕОКметът ще иска среща с новия транспортен министър Росен Желязков за аеропорта

ПИМК и ТИЗ с писмо до министъра на транспорта, питат какво се случва с Летище ПловдивЗа пореден път консорциумът изрази готовност да вземе аеропорта