„Изборният ден приключи нормално в Пловдив. Всички секции са приключили в 20 часа, нямало е опашки с избиратели, които не са успели да упражнят своя глас“, това съобщи председателят на Районна избирателна комисия в Пловдив /РИК-16/ Калоян Сухоруков.

В момента секциите установяват резултатите от гласуването, но по думите на Сухоруков този път най-вероятно работата им ще се забави – както на ниво СИК, така и при цялостното обработване на протоколите в РИК.

„Предполагам, че около 10 часа ще започнат да идват първите секции. Кога ще завърши броенето в Пловдив най-много зависи от това кога ще дойдат последните СИК-ове и колко сгрешени протоколи ще има. През 2019 приключихме в 19 часа в понеделник, искрено се надявам да е преди това, направили сме организация да приключим навреме. Вероятно ще е в понеделник следобед“, посочи председателят на РИК-16.

По думите на Сухоруков в днешния ден няма сериозни сигнали за изборни нарушения, постъпили в 16-та РИК. Повечето са касаели за неуредици със стартирането на изборния ден – затруднения с отрязъци на хартиени бюлетини, печати и т.н.

За случая с неграмотен председател на секционна избирателна комисия, председателят поясни, че като РИК те регистрират, но не проверяват всеки член от квотите на партиите отговарят на изискванията.

„Действително се установи, че има такъв случай, получихме сигнал и веднага лицето ме заменено“, посочи Сухоруков.