Истински подвиг извърши шофьор на автобус, който получи инфаркт, но спаси 20 пътници - футболисти и треньори на петричкия ФК “Беласица”. 67-годишният Нако Велянов получи инфаркт зад волана на рейса, но успя да го отклони в канавката на магистрала “Тракия” край Пазарджик и така предотврати голяма трагедия.

“Поклон пред този човек, който в последните секунди от живота си не забравя за дълга си, да опази пътниците”, “Поклон пред човека, с последни усилия успял да спаси други животи”, “Чичо Нако, ти извърши подвиг”, бяха част от коментарите на петричани, потресени от трагичния инцидент.

“Ще трябва да отмине малко влеме, за да осъзнаем какво точно можеше да се случи и какви биха били мащабите на трагедията при едни други обстоятелства”, каза близък приятел на Нако Велянов. Мъжът цял живот работел като професионален шофьор. Карал товарни камиони, автобуси, има транспортна фирма.

На връщане от Панагюрище автобусът, който вози отбора на “Беласица”, е катастрофирал. Причината за инцидента, станал на 70-ия км на магистрала “Тракия”, е прилошаване на шофьора. Автобусът излиза от пътното платно, за щастие, запазвайки устойчивост, накланя се в канавката, но без да се обърне. Покъсно се установява, че шофьорът е получил инфаркт.

Футболистите и треньорите, както и придружаващият ги екип не са сериозно пострадали. На място са били и представители на  ръководството на клуба - Иван Златински и Георги Петров, предаде 24 часа. Община Петрич изпрати веднага втори автобус от Пловдив, който да вземе мъжкия тим, и около 2,30 ч футболистите се прибраха в Петрич, посрещнати от около 30 фенове.

С представители на отбора е поддържал постоянна връзка кметът Димитър Бръчков. След пристигането им играчите са минали медицински прегледи. ОФК “Беласица” гостува на ФК “Оборище” в шести кръг на Югозападна трета лига. Петричани си тръгнаха с победа и добавиха към актива си трите точки. С

поред говорителя на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов инцидентът стана около 21 ч в събота. Пристигналите на място екипи на полицията и Бърза помощ са установили, че водачът на автобуса е починал. На практика водачът е спасил живота на пътниците, като е намалил скоростта и е спрял в канавката, коментираха от полицията в Пазарджик.