Един от най-иновативните проекти в социалните услуги, който стартира в Пловдив пилотно през 2017 година,  ще продължи да действа и през новата година. Нещо повече, „Мобилни социални екипи” вече ще бъде в 6-те района на Пловдив, след като започна в „Централен” през изминалата половин година.

Днес Общинският съвет гласува с пълно единодушие влизането на проекта на Български червен кръст на територията на цялата Община Пловдив. Той ще се реализира съвместно с Български червен кръст, компания „Трафик” и УМБАЛ „Св. Георги”.

През последните 6 месеца резултатите от уникалния проект са дали много добри резултати, които са отчетени от редица институции в Пловдив, дали отлични референции за „Мобилни социални екипи”.

За този период бе изграден денонощен кол център, мобилен екип със специалисти и доброволци, както и автомобили, които да реагират при нужда – за доставка на стоки от първа необходимост и транспортиране до лечебни заведения. Потребителите на услугата бяха предимно самотни възрастни и трудноподвижни хора, които живеят на територията на най-големия пловдивски район.

С решението днес, самотните възрастни хора и от другите пет района на Пловдив, ще могат да се възползват от социалните услуги.

Всеки от потребителите ще има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници ще се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора ще бъдат посещавани от социални асистенти, а доброволци ще ги придружават при разходка или у дома.  Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

В специалните мобилни екипи ще има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.

В проекта е включена и сигурността на възрастните хора. Те ще разполагат с лесна система за повикване на патрул при необходимост, като ще се гарантира охраната им, както и тази на имуществото им.

Освен в район „Централен”, подобен проект вече бе реализиран в малките населени места около Пловдив, съвместно между БЧК и компания „Трафик”.

„Радваме се, че Община Пловдив подкрепя една така инициатива, най-вече защото основният акцент в нея са жителите на града – възрастните самотно живеещи хора. Стартирането на този проект е цел от няколко години за нас и партньорите ни от компания „Трафик” , с които стартирахме проекти за самотно живеещите хора в малките населени места в Пловдивска област.

За програмата може да се кандидатства по няколко начина. Ще  има кол център на нашите партньори на компания „Трафик”, който ще бъде на разположение на гражданите 24 часа в денонощието . В социалната приемна на БЧК, в социалните служби на Община Пловдив и районните кметства може да се получи цялата информация. Програмата може да обхване между 300 и 400 души на район, като ще има мобилен екип с автомобил, който ще извършва редица услуги.

Надяваме се в бъдеще да добавяме и нови услуги и да привличаме нови партньори, защото това е уникална симбиоза по европейски модел, който вярвам ще бъде много успешен”, каза директорът на БЧК за Пловдив Таня Георгиева.

Ето и част от резултатите от програмата в район „Централен”

Пловдивска учителка, боледувала над 30 пъти от малария, се върна към живота сред хората 

Доброволци върнаха усмивките на десетки пенсионери в центъра на Пловдив

Инсулт покоси пловдивчанка, младежи я спасиха 

Доброволци организираха тържество за пловдивските пенсионери

Доброволци обучиха пловдивски пенсионери как да избегнат ало измамите

Върнаха радостта в очите на 82-годишна пловдивчанка