Фойерверки и пиротехника – кошмарът на всяко животно. И тази година посрещането на Новата 2023 година в Пловдив, бе придружено от много гърмежи, истински стресиращи домашните любимци и безпризорните четириноги.

След извършена проверка от TrafficNews в пет ветеринарни клиники в Пловдив става ясно, че за щастие през тази година се е разминало без физически наранявания на улични животни. Въпреки това служители и собственици на клиниките са запознати с няколко случаи за избягали животни.

„Много от домашните любимци се губят по празниците именно заради паниката и стреса, която предизвикват силните гърмежи. Загубата на ориентация пък допринася за не намирането на пътя към дома”, разказа пред TrafficNews собственик на ветеринарна клиника в Пловдив.

Освен нараняванията и уплахът, пиротехниката може да предизвика частична или пълна загуба на слуха и зрението при животните. Освен домашните любимци и уличните четириноги, които биват уплашени от гърмежите, сериозно засегнати са и птиците, добавя той.

Друг ветеринарен лекар коментира, че и до ден днешен не си обяснява защо тази вредна за нас и околната среда техника се използва все още.

„Има сериозна опасност от изгаряния, наранявания, а животните наистина преминават през голям стрес. Не липсват и материални щети по превозни средства и сгради, както и отпадъци, които замърсяват природата ни”, коментира той.

Към този момент не са получавани сигнали за пострадали животни, но има много стресирани домашни котки и кучета, които са в момента на медикаменти.

„Нямаме случаи за ранени животни, но собственици се свързват с нас, за да потърсят помощ, тъй като любимците им се крият под легла, бюра и други мебели. Изписваме им медикаменти, които действат успокоително”, разказват ветеринари.

Въпреки призивите за намаляване на използването на пиратки и други средства за „забавление” на хората, вероятно никога няма да можем да научим обществото да не злоупотребява с тях, завършват те.