"Ваксинацията е единственият вариант да се реши проблемът с панденията. Докато всички не се имунизираме, няма да се справим", това мисли един от първите ваксинирани преподаватели в Пловдив - г-жа Анастасия Маргаритова, която е учител по професионална подготовка в Професионалната гимназия по туризъм "Асен Златаров".  

Днес тя отиде заедно със свои колеги в първия възможен ден за имунизация на хора в образователната система. Педагозите получиха своята първа доза от ваксината Pfizer на Biontech в ДКЦ 1 в Пловдив

"Не искам да боледувам, това е причината да се ваксинирам. Чувствам сигурност и не считам, че щяха да пуснат ваксините, ако имаше нещо притеснително. Вярвам, че ваксинацията е пътят към нормалния живот, но става бавно. Мен лично ме е страх от присъствената форма в училищата в момента, но трябва да се работи. С над 20 деца сме в една стая, децата непрекъснато говорят, което прави риска за зараза в класните стаи голям", посочи колега на госпожа Маргаритова.

Днес в ДКЦ-то са се ваксинирали около 25 преподаватели, но някои от записаните не са се явили за манипулацията. 

"Това е проблем, тъй като, знаете, всеки флакон съдържа 6 дози, които трябва да бъдат използвани. Непрекъснато държим връзка, за да може на местата на отказалите се да дойдат желаещи. Днес, за да бъде оползотворен броят ваксини трябва да допълваме бройките с трима колеги медици от ДКЦ-то, които не успяха да се ваксинират при първата фаза", обясни директорката на здравното заведение д-р Евелина Славчева. Тя подчерта, че ваксините са скъп и дефицитен продукт, който не бива да бъде пропиляван

Учителите са заявили предварително желание или нежелание да бъдат ваксинирани, а имената на потвърдилите се изпращат в здравните заведения. На тази база от РЗИ се взимат и необходимият брой флакони от ваксината. 

"Имахме изготвен списък с желаещите да бъдат ваксинирани. Вярваме на науката, а не на информацията във Фейсбук. Това е необходима проява на отговорност - работим с деца и трябва да сме сигурни", коментираха пред наш репортер преподавателки от Професионалната гимназия по туризъм. 

Досега всички от ваксинираните днес учителки не са боледували от COVID-19, но са притеснени за опазването си в най-критичния период между двете ваксини. По тяхно мнение е било много по-разумно първо да бъдат ваксинирани и чак тогава да се възобнови нормалния присъствен учебен процес. 

Всички имунизирани се чувстват добре. Не са възникнали странични реакции. 

"Ваксинацията премина рутинно. Засега всичко е наред. Дали ще има допълнително ефект по-късно, ще проверим тепърва. Предпочитам изборът ваксинация, защото се страхувам да не занеса инфекцията в дома си. Родителите ми имат хронични тежки заболявания и от тази гледна точка искам да ги предпазя по всички начини, които зависят от мен. Другото е Божа работа, но не искам аз да се чувствам виновна, че съм имала възможност да предотвратя инфекцията, а не съм го направила", коментира минути след ваксинацията госпожа Илияна Вълкова. 

Г-жа Илияна Вълкова, преподавател в ПГТ "Асен Златаров"

Преди всяко изследване учителите попълват бланка за информирано съгласие и въпросник, а след това подлежат на задължителен преглед на общото им здравословно състояние. Той включва мерене на температура, кръвно налягане и въпроси свързани с медикаментите, които евентуално човек приема, обясниха от лечебното заведение. 

Д-р Евелина Славчева, управител на ДКЦ 1

"За целите на ваксинацията ние открихме ваксинационен кабинет с отделен вход, така че желаещите ваксина да не бъдат в пряк контакт с други пациенти. Учителите идват по график, който е съобразен с това кога им е удобно. Целият процес по ваксинация беше координирана от Община Пловдив и РЗИ. След ваксиниране данните се въвеждат в електронния регистър" поясни д-р Славчева. 

Днес в ДКЦ-то са се ваксинирали и преподаватели от СУ "Любен Каравелов". Вероятно от следващите седмици ще се пристъпи и към Трета фаза от Плана за ваксинация, която ще включва служителите на полицията, пожарната и журналисти. Тогава ще могат да бъдат използвани, разкритите в ДКЦ-тата манипулационни. 

"Имаме създаден ваксинационен кабинет и имаме готовност да се включим в следващите фази. Когато се осъществи контакт между общинското ръководство и РЗИ - Пловдив ние сме готови сме да помогнем, да извършим ваксинацията, да се погрижим информацията да отиде в националния регистър. В пандемия сме и всеки трябва да помогне и с общи усилия да преодолеем този критичен момент", допълни д-р Славчева. 

Сред първите дали личен пример са и част от учителите от Художествената гимназия в Пловдив. Днес те се ваксинираха в ДКЦ 2, а минути след като манипулациите на всички приключиха, те запечатаха мига в обща снимка с картончетата за ваксинация.