Пловдивската еврейска общност с нарастваща тревога следи ескалацията на напрежението в Близкия изток. От ОЕ "Шалом" изразиха позицията си и в официална декларация. Ето какво написаха те:

"В тези дни хиляди ракети на терористите  – същите, които сътвориха и атентата в Сарафово, летят към цветущите израелски градове.

Няма „хуманна война”, но дори и в замъглените телевизионни репортажи е видно, че техните щаб-квартири са в жилищни или обществени сгради, по чиито покриви се разполагат ракетни установки за обстрел на гражданското население в целия Израел. Неминуемата ответна реакция  се обявява предварително, за да се избегнат цивилни жертви, но след разрушаването им „жилищата” се взривяват многократно, защото се оказват  истински арсенали. Десетките прокопани тунели под границата, подготвени за прехвърляне на оръжие и  диверсионни групи, се превърнаха в капан, в който терористите получиха своето възмездие. А главатарите от „Хамас” използват невинни палестински деца като „живи щитове”.

Скърбим за гражданските жертви и на двете страни!

Израелският народ  превърна пустинята в рай, създаде най-високи образци в науката, икономиката, здравеопазването и образованието. Израел има право да се защити и намира подкрепа за съществуването си по целия свят.

Нашите събратя ще намерят и пътя към Мира!