Защо в най-пренаселения район в Пловдив има само три детски ясли?. Този въпрос терзае майка на близнаци, която от месец май тази година е пуснала заявление за кандидатстване и в трите ясли в район „Южен”, но децата и не биват класирани, въпреки високия брой точки.

Жената разказа, че в нито една от яслите не е срещнала успех, а е трябвало децата й да бъдат приети по социални критерии.

„Как е възможно Община Пловдив да отпуска само шест места за яслени групи,които са по социални критерии, а моите деца от май месец не могат да бъдат класирани. Не си обяснявам как деца с по 19 точки биват приети, а моите, които са с 20 не са. От яслите не дават и отговор каква е причината, затова ще го потърся от Община Пловдив”, разказа майката на близнаците.

Друго нещо, което възмущава жената е сумата, която получава за майчинство. Тя получава 780 лева, което е полагаемото майчинство за едно дете, а тя е принудена да издържа две деца с тези средства.

„Това е другият абсурд, който не мога да си обясня. Как за едно дете и за близнаци майчинството е едно и също. Надбавките за близнаци също не са се увеличили и са от 2014 година по 75 лева на месец”, добави тя.

Освен близнаците, жената има и друго дете, което тази година ще бъде втори клас. Стартът на учебната година е на прага и тепърва трябва децата да бъдат снабдени с униформи и всичко необходимо за учебната година.

„Мъжът ми работи, но това не е достатъчно, трябва и аз да започна работа, а при тези обстоятелства това няма как да се случи, тъй като няма кой да гледа близнаците. В същото време сумата от 780 лева в никакъв случай не покрива всички разходи”, допълни жената.

Вчера станаха ясни резултатите от поредното класиране за прием в общинските детски заведения, в което участие взеха 1035 деца. Обявените места бяха общо 652, а броят на класираните е 428.

Следващото класиране ще се проведе на 12 септември. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 31 август, включително.

Данните от класирането на 22.08.2023 г. показват, че има останали свободни места и за родителите на все още неприетите деца е много важно да следят обявяването им, за да увеличат шанса си за прием, съощиха вчера от Община Пловдив.