Кметът Здравко Димитров обяви, че пробивът на Водна палата ще бъде спрян за най-малко 30 дни, за да се изчистят всички противоречия по проекта, както и да се чуе мнението на гражданите. Преди утрешната извънредна сесия, кметът даде извънреден брифинг, на който заяви, че няма да допусне пробивът на Водна палата да се превърне във втори зоопарк, който вече четвърта година не могат да започнат. Той каза, че ще вземе най-доброто решение за града за хората, като то трябва да облекчи движението и да е дългосрочно за следващите 50-100 години.

За този един месец ще се изчистят всички неточности и въпросителни около проекта, както и ще се вземе финалното решение, относно организацията на движението при реализиране на проекта -дали ще бъде с кръгово кръстовище, светофарна уредба или забранени леви завои- какъвто е проектът в момента.

„Вероятно и при нас имаме грешки и търпим критика за това, проблемът е и комуникативен, ако тези 30 дни не стигнат, за да изчистим всичко, ще удължим спирането му с 45 дни, два месеца или колкото е необходимо”,заяви градоначалникът.

Той каза, че ще се проведе и ново обществено обсъждане, ако е необходимо и ще се поканят всички граждани, гилдии и неправителствени организации.

Кметът призна, че не знае какво ще стане утре на сесията, но заяви, че отговорността за този проект е негова. От общината също ще направят предложения за  спирането на проекта с 30 дни, като се очаква да има такива и от други политически формации.

Относно констатациите и проверките РДНСК-Пловдив  зам.-кметът Пламен Райчев и главният архитект Димитър Ахрянов заявиха, че още не са получили констативния протокол и след като се запознаят с него ще могат да коментират.

Според главния архитект издаденото строително разрешение е коректно, тъй като в него е нямало как да бъде описан и другият идентификатор, където е предстояло премахване на дървета и растителност, поради това първо е било издадено разрешението за първия поземлен имот, а след това е бил допълнен и другият.

На въпрос как тогава се копае в имот, който не е описан в строителното разрешение, арх. Ахрянов препрати към фирмата изпълнител.

Паун Иваново т „Инса” 2000, които изпълняват строителството,каза че единственото нещо, което са извършвали във въпросния имот са дейности по организация на движението и безопасност и не са извършвали строителни дейности.

Друга критика относно проекта е, че в изследването на трафика, публикувано към документацията, не са изследвани транспортните потоци към съседните кръстовища. Кметът се съгласи, че това е пропуск и заяви, че ще бъде коригирано. Очаква се до дни да бъде издаден Акт 10 за спиране на строителството, като движението ще бъде пуснато на цялото кръстовище с нова временна организация.

Очаквайте подробности!