Пловдивчани се притесняват, че тревна площ пред блока им ще бъде отстранена и застроена. За това сигнализираха живущите в блок, намиращ се в район „Централен”. Става въпрос за тревната площ, намираща се от лявата страна на кръстовището между бул. „Източен” и бул. „Княгиня Мария-Луиза” в северната част. От много години в междублоковото пространство има разположени пейки и малък парк за отдих, който хората в района посещават.

Наскоро обаче жителите на блока, както и хора от съседни сгради и обекти научили, че тепърва под терасите им ще се осъществява строеж на малък обект, което ги притеснило. Гражданите твърдят, че районът пред блока им е закупен от някого, който се е наел да прави закусвалня, като съответно по този начин да отнеме мястото им за отдих.

„Разбрахме, че някой ще строи, ние сме против това. Включително и хората, които имат магазини и са собственици на други обекти, не са съгласни пред помещенията им да бъде застроявано”, коментираха пловдивчани, които настояват да разберат кой е собственика на въпросния терен. Те споделиха, че ще събират подписка, която да внесат в общината, за да бъде възпрепятствано застрояването в тревната площ.

Проверка в кадастралната карта на Пловдив, показа че въпросната територия е урбанизирана и подлежи на ниско застрояване.

По този повод потърсихме кмета на район „Централен” Георги Стаменов, който заяви, че няма нужда гражданите да се притесняват, тъй като никой няма да им отнеме зелените площи.

„Паркът е частна собственост. В момента там има разположен един павилион, който ще бъде реновиран и обновен. Ще се продават кафе и други артикули. Успоредно с това инвеститорът, напълно ще запази зелените площи. Ще посъди още дървета и ще озелени, както и има намерение да смени тротоарната настилка. Ще има и санитарен възел, което ще е и в обществена полза за гражданите, тъй като мястото ще се превърне в един красив парк, а зелената зона ще се поддържа”, коментира Стаменов.

Той допълни, че за да нямат гражданите излишни притеснения, настоява да се свърже с хората, които подадоха сигнал до медията ни и да им обясни каква дейност ще се извършва на въпросния терен.

„За мен е важно гражданите да нямат излишни притеснения и при такива случаи смятам, че е най-удачно да се говори с тях и да им се обясни как стоят нещата всъщност, за да са наясно”, заяви кметът на района, който тези дни ще се срещне и на живо с гражданите, подали сигнал до медията ни.